Fantomske firme na porezu utajile 6,38 miliona KM

Bez autora
Dec 01 2016

Preduzeća u Srpskoj, koja imaju jednog ili nemaju nijednog prijavljenog radnika, oštetila su za nepune dvije godine budžet RS za 6,38 miliona maraka. Poreski inspektori su u 2015. i u ovoj godini kontrolisali oko 400 obveznika koji imaju jednog ili nemaju prijavljenog radnika.Inspektori su nakon okončanih kontrola naložili ovim firmama plaćanje dodatnih poreskih obaveza u iznosu od 6,38 miliona maraka, naveli su u Poreskoj upravi RS. Prilikom odabira poreskih obveznika za kontrolu, Poreska uprava RS u analizi rizika kao jedan od kriterijuma koristi podatke o broju zaposlenih odnosno prijavljenih radnika u jedinstvenom sistemu za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa.

Fantomske firme na porezu utajile 6,38 miliona KMPrilikom razgovora sa potencijalnim poslodavcem i pregovora oko različitih uslova, često se zanemaruju pregovori oko visine plate. Ukoliko poslodavac želi da baš vi budete dio njihove kompanije, a izuzetno ste motivisani da tamo radite, pregovori oko visine plate mogu biti "vin-vin" situacija za obje stane.

Preduzeća u Srpskoj, koja imaju jednog ili nemaju nijednog prijavljenog radnika, oštetila su za nepune dvije godine budžet RS za 6,38 miliona maraka.

Poreski inspektori su u 2015. i u ovoj godini kontrolisali oko 400 obveznika koji imaju jednog ili nemaju prijavljenog radnika.

- Inspektori su nakon okončanih kontrola naložili ovim firmama plaćanje dodatnih poreskih obaveza u iznosu od 6,38 miliona maraka - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Prilikom odabira poreskih obveznika za kontrolu, Poreska uprava RS u analizi rizika kao jedan od kriterijuma koristi podatke o broju zaposlenih odnosno prijavljenih radnika u jedinstvenom sistemu za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa.

- Poreski obveznici sa jednim ili nijednim zaposlenim koji su prijavljeni u jedinstveni sistem, imaju značajnu fluktuaciju u broju zaposlenih, a ostvaruju veliku dobit i smatraju se rizičnim poreskim obveznicima - kazali su u Poreskoj upravi.

Najčešće je riječ o poreskim obveznicima koja se bave trgovinom na veliko, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, organizacijom izvođenja građevinskih projekata i savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i druge vrste upravljanja.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac rekao je da treba pojačati kontrolu preduzeća koja imaju jednog ili nijednog radnika i na taj način spriječiti zloupotrebe i izbjegavanje plaćanja poreza.

- U Srpskoj je dovoljno imati par stotina maraka za osnivanje i registraciju preduzeća. Mnogi to zloupotrebljavaju jer nakon lake registracije odrade niz sumnjivih transakcija, utaje porez i zatvore firmu - naveo je Grabovac i dodao da zbog toga Poreska uprava treba da nađe mjeru između lake registracije preduzeća, koja je poželjna, i sprečavanja zloupotreba i utaje poreza.

Djelatnosti koje najčešće obavljaju firme sa jednim ili bez radnika
* Savjetovanje i upravljanje
* Trgovina na veliko
* Izgradnja zgrada
* Izvođenje građevinskih projekata

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik