Više novca za poljoprivredu u narednoj godini

Bez autora
Dec 01 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je danas da će budžet Ministarstva za 2017. godinu iznositi 43,778 milijardi dinara, što je u odnosu na ovogodišnji povećanje od 8,11 odsto, odnosno za 3,284 milijarde dinara. Nedimović je u Vladi Srbije rekao da je za subvencije u poljoprivredi opredeljeno 3,284 milijarde, a najveće povećanje budžeta za narednu godinu je u delu podrške investicijama u iznosu od 2,2 milijarde, što je četiri puta više nego ove godine, kada je izdvojeno oko 520 miliona. Budžet Uprave za agrarna plaćanja povećan je za 2,522 milijrade dinara, naveo je ministar, dodavši da su za start apove planirana tri izvora finansiranja - iz nacionalnog budžeta biće obezbeđeno 100 miliona dinara i iz Fonda za razvoj više od 120 miliona dinara, i treći kroz projekat mininstarstva i EBRD-a.

Više novca za poljoprivredu u narednoj godiniMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je danas da će budžet Ministarstva za 2017. godinu iznositi 43,778 milijardi dinara, što je u odnosu na ovogodišnji povećanje od 8,11 odsto, odnosno za 3,284 milijarde dinara.

Nedimović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je za subvencije u poljoprivredi opredeljeno 3,284 milijarde, a najveće povećanje budžeta za narednu godinu je u delu podrške investicijama u iznosu od 2,2 milijarde, što je četiri puta više nego ove godine, kada je izdvojeno oko 520 miliona.

Budžet Uprave za agrarna plaćanja povećan je za 2,522 milijrade dinara, naveo je ministar, dodavši da su za start apove planirana tri izvora finansiranja - iz nacionalnog budžeta biće obezbeđeno 100 miliona dinara i iz Fonda za razvoj više od 120 miliona dinara, i treći kroz projekat mininstarstva i EBRD-a.

Nedimović je izneo podatak i da je predviđen iznos od 5.000 dinara po grlu krava za proizvodnju teladi, što do sada nije bilo u sistemu podsticaja, dok su istovremeno za kvalitetne priplodne krmače, uvećani podsticaji po grlu sa 7.000 na 10.000 dinara.

Premije za mleko ostaju sedam dinara po litru, a predviđena je i veća podršrka pčelarstvu, kroz podsticaje po košnici, sa dosadašnjih 600 na 720 dinara, rekao je ministar.

Takođe su predviđeni povraćaji u iznosu do 50 odsto za nabavku novih specijalizovanih traktora za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, kao i 50 odsto za hladnjače i isto toliko i za objekte za preradu, istakao je Nedimović, dodavši da su predviđeni i posebni podsticaji za nabavku opreme i novih priključnih mašina za biljnu i stočarsku proizvodnju od 40 do 50 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik