Uskoro održavanje puteva po učinku

Bez autora
Dec 01 2016

U okviru procesa reorganizacije Puteva Srbije u 2017. biće primenjen koncept održavanja putne mreže po učinku, koji može da donese uštede od skoro 50 odsto, izjavio je danas pomoćnik ministra u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Saša Stojanović.Treba da se izvrši kompletna promena koncepta održavanja koja je nasleđena iz devedesetih godina, tako da će se od zime 2017. godine odnosno zimskog održavanja pristupiti održavanju na, za sada, oko 1.000 kilometara, rekao je Stojanović u Privrednoj komori Srbije na međunarodnom investicionom skupu Koridori - strane investicije i razvoj privrede.

Uskoro održavanje puteva po učinkuU okviru procesa reorganizacije Puteva Srbije u 2017. biće primenjen koncept održavanja putne mreže po učinku, koji može da donese uštede od skoro 50 odsto, izjavio je danas pomoćnik ministra u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Saša Stojanović.

"Treba da se izvrši kompletna promena koncepta održavanja koja je nasleđena iz devedesetih godina, tako da će se od zime 2017. godine odnosno zimskog održavanja pristupiti održavanju na, za sada, oko 1.000 kilometara", rekao je Stojanović u Privrednoj komori Srbije na međunarodnom investicionom skupu Koridori - strane investicije i razvoj privrede.

Prema njegovim rečima, to znači da će izvođačima po osnovu parametara koje budu dobijali iz 'meteo stanica' i na osnovu drugih podataka biti plaćeno samo za ono što su odradili.

"Uz podatke koji budu dostupni usled tehničkih inovacija, koje će biti uključene u ovu reformu, oni će moći da planiraju svoje resurse, ljudske i tehničke, na mnogo efikasniji i ekonomičniji način", naglasio je Stojanović.

Kako kaže, prema pilot projektu koji je rađen u periodu od 2005. do 2010. godine u kolubarskom i mačvanskom okrugu, primena ugovora i održavanja putne mreže na bazi učinka je postigla fantastične rezultate, a uštede su bile na održavanju do 49 odsto.

"U uslovima ograničenog budžetskog finansiranja i nemogućnosti da se iz akcize izdvaja deo sredstava za finansiranje i održavanje puteva, ovo predstavlja još jedan resurs u okviru kojeg ćemo pokušati da pronađemo dodatna sredstva za kvalitetnije održavanje putne mreže", dodao je Stojanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik