Drakulić gradi bioelektranu

Bez autora
Dec 02 2016

Uz već postojeću fabriku za proizvodnju "peleta" u Boljevcu, domaća kompanija "Bioenerdži point" započela je izgradnju još jednog takvog pogona, vrednog oko dva miliona evra, ali i termoelektrane na biomasu, što je investicija "teška" dodatnih sedam miliona evra. Plan nam je da proizvodnju, sa sadašnjih 60.000 povećamo na 80.000 tona godišnje, kaže za "Novosti" Zoran Drakulić, suvlasnik "Bioenerdži pointa". Na taj način, naša fabrika u Boljevcu biće najveća te vrste na Balkanu. Uporedo počinju radovi i na izgradnji termoelektrane na biomasu, vredne sedam miliona evra. Zahvaljujući tom postrojenju, samo iz procesa proizvodnje, dobićemo objekat za proizvodnju struje, snage 2,4 megavata. Na taj način, objedinićemo kompletnu proizvodnju peleta, uz značajno smanjenje troškova proizvodnje.

Drakulić gradi bioelektranuUz već postojeću fabriku za proizvodnju "peleta" u Boljevcu, domaća kompanija "Bioenerdži point" započela je izgradnju još jednog takvog pogona, vrednog oko dva miliona evra, ali i termoelektrane na biomasu, što je investicija "teška" dodatnih sedam miliona evra.

- Plan nam je da proizvodnju, sa sadašnjih 60.000 povećamo na 80.000 tona godišnje - kaže za "Novosti" Zoran Drakulić, suvlasnik "Bioenerdži pointa".

- Na taj način, naša fabrika u Boljevcu biće najveća te vrste na Balkanu. Uporedo počinju radovi i na izgradnji termoelektrane na biomasu, vredne sedam miliona evra. Zahvaljujući tom postrojenju, samo iz procesa proizvodnje, dobićemo objekat za proizvodnju struje, snage 2,4 megavata. Na taj način, objedinićemo kompletnu proizvodnju peleta, uz značajno smanjenje troškova proizvodnje.

Drakulić naglašava da je "Bioenerdži point", koji je pre 10 godina otvorio fabriku u Boljevcu, nekada 90 odsto proizvodnje izvozio.

- Danas, međutim, čak 70 odsto proizvodnje plasiramo na domaće tržište, dok ostatak izvozimo. Stvar je u tome da se ljudi sve više odlučuju da skupe energente zamene jeftinijim i efikasnijim od fosilnih goriva, kao što je pelet, koji se dobija iz obnovljivih izvora energije - objašnjava Drakulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik