Pomoć opštinama za brže ozakonjenje objekata

Bez autora
Dec 04 2016

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da će resorno ministarstvo pružiti svu pomoć lokalnim samoupravama kako bi brže sprovele Zakon o ozakonjenju objekata. Damnjanović je poručila da će proces ozakonjenja objekata biti završen u mandatu ove vlade. Za godinu dana od usvajanja pomenutog akta doneto je 37.850 rešenja i završen popis 364.400 objekata, što je nedovoljno u odnosu na ukupan broj nelegalnih objekata u Srbiji, ali je mnogo više u poređenju sa ozakonjenjem po svim prethodnim zakonima o legalizaciji, navela je ona. Prema njenim rečima, kako bi se proces ozakonjenja ubrzao, Ministarstvo je lokalnim samoupravama odredilo kvote koliko rešenja treba da donesu, u skladu sa brojem stanovnika i brojem nelegalnih objekata.

Pomoć opštinama za brže ozakonjenje objekataDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da će resorno ministarstvo pružiti svu pomoć lokalnim samoupravama kako bi brže sprovele Zakon o ozakonjenju objekata.

Damnjanović je u izjavi za Televiziju "Pink" poručila da će proces ozakonjenja objekata biti završen u mandatu ove vlade.

Za godinu dana od usvajanja pomenutog akta doneto je 37.850 rešenja i završen popis 364.400 objekata, što je nedovoljno u odnosu na ukupan broj nelegalnih objekata u Srbiji, ali je mnogo više u poređenju sa ozakonjenjem po svim prethodnim zakonima o legalizaciji, navela je ona.

Prema njenim rečima, kako bi se proces ozakonjenja ubrzao, Ministarstvo je lokalnim samoupravama odredilo kvote koliko rešenja treba da donesu, u skladu sa brojem stanovnika i brojem nelegalnih objekata.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo je dozvolilo lokalnim samoupravama da zaposle ukupno 1.046 ljudi koji će raditi isključivo na poslovima ozakonjenja kako bi te kvote ispunili.

Damnjanović je objasnila da se u prethodnom periodu upravo mali broj zaposlenih u opštinama, koji pored ozakonjenja neretko rade i druge poslove, pokazao kao glavna kočnica u sprovođenju Zakona.

Opštine će sa novim radnicima zaključivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima i plaćati ih iz svojih sredstava, jer će upravo one ubirati dodatne prihode od bržeg sprovođenja ozakonjenja, ukazala je državni sekretar.

Ona je navela da se trošak ugovora procenjuje na približno 1,3 milijarde dinara, dok će jednokratni prihodi od taksi za ozakonjenje biti višestruko veći, odnosno 8,5 milijardi dinara.

Istovremeno, dodatni prihodi lokalnih samouprava od poreza na imovinu na ozakonjene objekte mere se stotinama miliona dinara godišnje, podvukla je Damnjanović.

Ona je podsetila na to da je pomenuto zakonsko rešenje doneto zbog građana Srbije kako bi što više ljudi, uz minimalan trošak i po jednostavnoj proceduri, dobilo mogućnost da ozakone kuću ili stan u kojem žive.

Gradovi i opštine su servis građana koji treba da im u tome pomogne, a ne neko ko će kočiti taj proces, a mi ćemo im kao Ministarstvo pružiti svaku vrstu pomoći i podrške da u tome budu efikasniji, poručila je Damnjanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik