Završeno polaganje podmorskog kabla

Bez autora
Dec 05 2016

Polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju sa rta Jaz ka Italiji završeno je juče. Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom (EU). Polaganje kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane išlo je dinamikom bržom od planirane, tako da su posljednji metri kabla položeni juče oko 13 sati, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih kompaniji Terna. Polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane počelo je 20. novembra.

Završeno polaganje podmorskog kablaPolaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju sa rta Jaz ka Italiji završeno je juče, saznaje Pobjeda.

Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom (EU).

Polaganje kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane išlo je dinamikom bržom od planirane, tako da su posljednji metri kabla položeni juče oko 13 sati, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih kompaniji Terna.

Polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane počelo je 20. novembra.

Kabl se polagao sa broda "Skarerrak" norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla. Podmorski kabl, čija ukupna dužina između Peskare i rta Jaz iznosi 455 kilometara, se sastoji iz tri dijela.

Italijanska kompanija Terna je od italijanske obale već položila 136 kilometara kabla početkom prethodne godine, a nakon završetka polaganja sa crnogorske strane, u januaru naredne godine, kreće se sa polaganjem trase kabla koja će povezati ta dva dijela kabla.

Početkom naredne godine trebao bi da bude položen kompletan podmorski kabl između Italije i Crne Gore, dok bi projekat energetskog povezivanja trebao da bude završen krajem 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik