Država pouzdan partner investitorima i start-ap kompanijama

Bez autora
Dec 05 2016

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić govorila je danas na skupu "Belgrade Venture Forum", najvećem forumu investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu, koji se danas i sutra održava u Beogradu.Brnabić je tom prilikom istakla da su se zahvaljujući unapređenju makroekonomskog i regulatornog okvira, uz konstantan priliv investicija, u Srbiji stvorili uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Država pouzdan partner investitorima i start-ap kompanijamaMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić govorila je danas na skupu "Belgrade Venture Forum", najvećem forumu investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu, koji se danas i sutra održava u Beogradu.

Brnabić je tom prilikom istakla da su se zahvaljujući unapređenju makroekonomskog i regulatornog okvira, uz konstantan priliv investicija, u Srbiji stvorili uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Ona je napomenula da su rast BDP-a od 2,8 odsto, uz ostvarivanje suficita u budžetu, stabilan devizni kurs i stopa inflacije u planiranim okvirima, samo neki od činilaca koji Srbiju svrstavaju u red odličnih lokacija za poslovanje i investiranje.

Prema njenim rečima, drugi zaredom godišnji skok Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke potvrda je da se intenzivno i sistemski radi na unapređenju svih ključnih poslovnih karakteristika.

Kako bismo ostvarili održiv ekonomski rast i dinamičan razvoj na duži rok, neophodno je sprovesti započete strukturne reforme koje su zasnovane na transferu i podizanju znanja kao i tehničko-tehnološkim inovacijama, ukazala je Brnabić.

To predstavlja, kako je naglasila, ključni uslov kako bi se u izvoznoj strukturi Srbije povećalo učešće proizvoda višeg nivoa prerade, odnosno veće dodate vrednosti, što bi dalje pozitivno uticalo na smanjenje eksterne neravnoteže i spoljne zaduženosti privrede.

Ona je podvukla da ohrabruje činjenica da se u strukturi srpskog izvoza udeo ICT sektora konstantno povećava i da je u prethodnoj godini iznosio nešto više od četiri odsto ukupnog srpskog izvoza, odnosno 611 miliona evra.

U prvih devet meseci 2016. godine izvoz ICT usluga iznosio je 529 miliona evra, što ukazuje na to da će u tekućoj godini izvoz biti na istom, ili višem nivou u odnosnu na prethodnu godinu, objasnila je Brnabić.

Investicije u start-apove i razvoj privatnog sektora preduslov su za povećanje zaposlenosti, razvijanje ideja, rast produktivnosti i unapređenje konkurentnosti naše privrede, što je jedan od ključnih ciljeva, istakla je ona.

To je izazov i za razvijene zemlje, ali i za nas koji tom društvu tek treba da se pridružimo, rekla je Brnabić i objasnila da je Vlada Srbije osnovala Ministarski IT savet prvenstveno u cilju stvaranja generalno boljeg poslovnog ambijenta kako bi se u narednom periodu obezbedila jača podrška inovacionim kompanijama i start-ap projektima, kako bi Srbija uhvatila priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

Ona je naglasila da su investicije i preduzetnički, odnosno "venture capital" fondovi svakako važan instrument koji može da doprinese uspešnom razvoju preduzeća i da ovakav vid finansiranja pogoduje malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i start-up kompanijama koji nemaju pristup konvencionalnim zajmovima, kako bi obezbedili sredstva za finansiranje investicione ideje.

Prisutnima su se obratili i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Forum je osmišljen kao prilika da se najinovativnije kompanije i ideje direktno predstave potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik