U ovoj godini rast proizvodnje u BiH veći od četiri posto

Bez autora
Dec 06 2016

U BiH se, pod pretpostavkom očuvanja pozitivnog trenda u eksternom okruženju, uz dodatni doprinos internih dešavanja, tokom ove godine može očekivati rast industrijske proizvodnje veći od četiri posto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.U svom biltenu "Perspektive", Direkcija navodi da bi svjetska ekonomija, prema projekcijama, tokom naredne godine mogla imati rast od 3,4 posto, dok je projektovani rast u zemljama evrozone 1,4 posto.

U ovoj godini rast proizvodnje u BiH veći od četiri postoU BiH se, pod pretpostavkom očuvanja pozitivnog trenda u eksternom okruženju, uz dodatni doprinos internih dešavanja, tokom ove godine može očekivati rast industrijske proizvodnje veći od četiri posto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U svom biltenu "Perspektive", Direkcija navodi da bi svjetska ekonomija, prema projekcijama, tokom naredne godine mogla imati rast od 3,4 posto, dok je projektovani rast u zemljama evrozone 1,4 posto.

Ova dešavanja u međunarodnom ekonomskom okruženju trebala bi imati pozitivan uticaj na ekonomske prilike u regionu, ali i u BiH, posebno na prerađivačku industriju, te se u BiH može očekivati rast ukupne industrijske proizvodnje veći od pet posto.

"Dosljedna i pravovremena implementacija Reformske agende trebala bi omogućiti poboljšanje u poslovanju kompanija BiH, što bi trebalo rezultovati povećanjem investicija i obima proizvodnje u okviru prerađivačke industrije", navedeno je u biltenu.

Pored prerađivačke industrije, tokom naredne godine očekuje se i značajniji doprinos energetskog sektora koji čini trećinu ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Pokretanje proizvodnje u okviru novih termoenergetskih postrojenja značajno će
popraviti energetski bilans i ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH. U periodu 2018-2019. godine se također može očekivati rast industrijske proizvodnje u BiH veći od pet posto godišnje.

Uz nastavak pozitivnih eksternih dinamika očekuje se i sve uticajniji značaj internih dinamika kroz strukturalne reforme koje bi trebale biti u funkciji jačanja ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Tako se u zemljama eurozone očekuje oporavak privatne potrošnje od 1,5 opsto, porast investicija od 4,2 odsto, te povećanje ukupnog izvoza i uvoza od pet posto odnosno 5,6 posto, što će rezultovati intenziviranjem spoljnotrgovinske razmjene zemalja EU međusobno i sa ostatkom svijeta.

Planirana investiciona ulaganja u infrastrukturu i energetiku također bi trebala značajno doprinijeti rastu industrijske proizvodnje od preko pet posto u BiH, jačanju građevinskog sektora i grana koje su vezane za taj sektor u BiH.

Također se očekuje da energetski sektor, koji je u prethodnom periodu bio jedan od nosilaca industrijske proizvodnje, nastavi pozitivan trend rasta proizvodnje i dodatno osnaži industrijsku proizvodnju u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik