Raste nekontrolisani uvoz piletine

Bez autora
Dec 06 2016

U Srbiji je trenutno velika bitka između trgovaca za pilećim mesom što niže cene. Zbog toga raste nekontrolisani uvoz mesa sumnjivog kvaliteta. Takve tržišne prilike potrošačima verovatno odgovaraju, jer je meso sve jeftinije, ali na duži rok to nije dobro. Na taj način gubi se sledljivost što utiče na smanjenje bezbednosti proizvoda, upozorio je Tibor Šimonka, predsednik Uprave slovenačke „Perutnine” Ptuj. Istakao je da u Srbiji radi oko 130 proizvođača živinskog mesa, a samo 30 do 40 je registrovano. U Srbiji, ali i u državama regiona postoji glad za jeftinim mesom. Veliki trgovci nabavljaju svega pedesetak odsto živinskog mesa od tri najveća proizvođača. Mnogo je onih čiji proizvodi dolaze do potrošača čudnim kanalima. Potrebno je da tržište bude bolje regulisano kako bi kupci bili sigurni da kupuju bezbedne proizvode, istakao je Šimonka.

Raste nekontrolisani uvoz piletineU Srbiji je trenutno velika bitka između trgovaca za pilećim mesom što niže cene. Zbog toga raste nekontrolisani uvoz mesa sumnjivog kvaliteta. Takve tržišne prilike potrošačima verovatno odgovaraju, jer je meso sve jeftinije, ali na duži rok to nije dobro. Na taj način gubi se sledljivost što utiče na smanjenje bezbednosti proizvoda, upozorio je Tibor Šimonka, predsednik Uprave slovenačke „Perutnine” Ptuj. Istakao je da u Srbiji radi oko 130 proizvođača živinskog mesa, a samo 30 do 40 je registrovano.

– U Srbiji, ali i u državama regiona postoji glad za jeftinim mesom. Veliki trgovci nabavljaju svega pedesetak odsto živinskog mesa od tri najveća proizvođača. Mnogo je onih čiji proizvodi dolaze do potrošača čudnim kanalima. Potrebno je da tržište bude bolje regulisano kako bi kupci bili sigurni da kupuju bezbedne proizvode – istakao je Šimonka.

Ova kompanija, od februara 2016. u većinskom je vlasništvu Slovenačke industrije čelika, inače u vlasništvu ruske grupacije IMH. Uz „Perutninu”, koja je privatizovala „Topiko” iz Bačke Topole, najveći proizvođači na srpskom tržištu su Industrija mesa „Matijević” i „Neoplanta”. Naredne godine, kako je najavljeno, planirane su investicije u podizanje farmi koje ispunjavaju više evropske standarde. Prednost Srbije je i u tome što jedina u ovom delu Evrope ne dozvoljava upotrebu GM hrane u ishrani životinja.

– Srbija je za nas sve značajnije tržište, ali ima i veliki potencijal pogotovo za uzgoj živine. Nastojaćemo da povećamo broj farmi ali i ulaganja u klanicu i preradu – rekao je Šimonka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik