Počela proizvodnja, zaposliće 70 radnika

Bez autora
Dec 06 2016

U nikšićkom Metalcu, koji je češka kompanija Termochem kupila 1. avgusta, danas je počela proizvodnja i do kraja godine biće uposleno oko 70 radnika. Izvršni direktor Metalca Termochem, Živorad Krsmanović, saopštio je da je trenutno uposleno oko 40 radnika. On je na konferenciji za novinare objasnio da je manji broj angažovan za stalno, a ostali na određeno, ali ne uz agažovanje agencije za zapošljavanje, već su ugovorom direktno vezani za kompaniju. Dalja upošljavanja diktiraće obim proizvodnje, a iznos zarada određivaće radni angažman. Uglavnom su uposleni bivši radnici Metalca, a ostatak je angažovan sa biroa rada. Krsmanović je kazao da je češki Termochem, koji posluje u okviru sedam država, izmirio sve ugovorene kupoprodajne obaveze prema Crnoj Gori i bivšim zaposlenim. Do sada su isplaćene tri rate od 600 hiljada na ime potraživanja prema bivšim radnicima, a preostali iznos biće uplaćen 15. decembra, čime će ugovor biti u potpunosti realizovan, naveo je Krsmanović.

Počela proizvodnja, zaposliće 70 radnikaU nikšićkom Metalcu, koji je češka kompanija Termochem kupila 1. avgusta, danas je počela proizvodnja i do kraja godine biće uposleno oko 70 radnika.

Izvršni direktor Metalca Termochem, Živorad Krsmanović, saopštio je da je trenutno uposleno oko 40 radnika.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je manji broj angažovan za stalno, a ostali na određeno, ali ne uz agažovanje agencije za zapošljavanje, već su ugovorom direktno vezani za kompaniju.

Dalja upošljavanja diktiraće obim proizvodnje, a iznos zarada određivaće radni angažman. Uglavnom su uposleni bivši radnici Metalca, a ostatak je angažovan sa biroa rada.

Krsmanović je kazao da je češki Termochem, koji posluje u okviru sedam država, izmirio sve ugovorene kupoprodajne obaveze prema Crnoj Gori i bivšim zaposlenim.

„Do sada su isplaćene tri rate od 600 hiljada na ime potraživanja prema bivšim radnicima, a preostali iznos biće uplaćen 15. decembra, čime će ugovor biti u potpunosti realizovan“, naveo je Krsmanović.

On je podsjetio da je češka kompanija do sada uložila oko 300 hiljada eura u obnovu Metalca i najavio da će ukupna invsticija do Nove godine iznositi oko 400 hiljada eura.

Krsmanović je, govoreći o proizvodnji, saopštio da im je matična kuća trenutno obezbijedila ugovor vrijedan 700 hiljada eura, a riječ je o prefabrikaciji elektrofiltera.

Prema njegovim riječima, preostalo je još pet mjeseci za realizaciju tog posla.

„Startujemo punom parom i Novu godinu Metalac će sačekati sa oko 70 uposlenih radnika. Riječ je o ugovoru koji nam pruža sigurnost za razvijanje proizvodnje i ulaganje u fabriku“, poručio je Krsmanović.

On je najavio da će se potruditi da vrate nekadašnju proizvodnju Metalca koja je donosila profit fabrici.

 Prema njegovim riječima, uskoro bi trebalo da budu obnovljene stare poslovne veze sa ranijim stranim partnerima.

„U Metalcu se pomak vidi na svakom koraku, a sve neophodno za funkcionisanje fabrike rješavamo u hodu“, dodao je Krsmanović.

On je podsjetio da je povoljnost za poslovanje, zbog čega je Termochem i kupio Metalac, što su im svi neophodni energetski objekti u blizini poput Termoelektrane (TE) Pljevlja.

„U budućnosti ne bi trebalo da bude problema u poslovanju Metalac Termochema“, ocijenio je Krsmanović.

U Metalcu se proizvodnja sada realizuje u prvoj smjeni, a nakon povećanja proizvodnje i broja radnika rad će biti organizovan cjelodnevno u dvije smjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik