CEFTA liberalizovala trgovinu

Bez autora
Dec 07 2016

Trgovina industrijskom i poljoprivrednom robom je u prethodnih deset godina postojanja Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) u potpunosti liberalizovana, ali i pored pozitivnih rezultata postoje mogućnosti za unaprijeđenje regionalne privredne saradnje, ocijenjeno je danas na CEFTA week-u. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, danas je na otvaranju CEFTA week-a, koji je glavni godišnji CEFTA događaj, kazala da taj sporazum počiva na principima multilaterlanog okvira trgovinskih odnosa između strana potpisnica, kreirajući povoljne uslove za razvoj i diverzifikaciju trgovine na principima jednakosti, obostrane koristi, nediskriminacije i međunarodnog prava. Ona je podsjetila da se u ovoj godini, kada Crna Gora predsjedava CEFTA-om, slavi i deset godina od potpisivanja tog sporazuma.

CEFTA liberalizovala trgovinuTrgovina industrijskom i poljoprivrednom robom je u prethodnih deset godina postojanja Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) u potpunosti liberalizovana, ali i pored pozitivnih rezultata postoje mogućnosti za unaprijeđenje regionalne privredne saradnje, ocijenjeno je danas na CEFTA week-u.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, danas je na otvaranju CEFTA week-a, koji je glavni godišnji CEFTA događaj, kazala da taj sporazum počiva na principima multilaterlanog okvira trgovinskih odnosa između strana potpisnica, kreirajući povoljne uslove za razvoj i diverzifikaciju trgovine na principima jednakosti, obostrane koristi, nediskriminacije i međunarodnog prava.

Ona je podsjetila da se u ovoj godini, kada Crna Gora predsjedava CEFTA-om, slavi i deset godina od potpisivanja tog sporazuma.

“Godina našeg predsjedavanja bila je jedna od najzahtjevnijih u dosadašnjem postojanju CEFTA. Priveli smo kraju pregovore o dva dodatna protokola, odnosno o trgovinskim olakšicama i liberazlizaciji trgovine uslugama”, rekla je Sekulić.

Ona je navela da se jedino jasnim pravilima i okvirom za rješavanjem sporova mogu obezbijediti jednake mogućnosti svakoj nacionalnoj CEFTA ekonomji.

Sekulić je podsjetila i da su obnovljeni razgovori sa privatnim sektorom.

“Nastavićemo sa naporima da nađemo adekvatan i praktičan način kako da institucionalizujemo odnose sa privatnim sektorom u CEFTA-i”, kazala je Sekulić i dodala da je interes Crne Gore u CEFTA-i veliki.

Ona je saopštila da sektor usluga ima sve veći značaj u svim CEFTA ekonomijama, posebno u Crnoj Gori.

“Naša ekonomija se restrukturira ka ekonomiji usluga”, poručila je Sekulić.

Ona je dodala da je cilj da region bude oslobođen svih barijera u pristupu tržištu, sa liberalizovanom trgovinom robom i uslugama, odsustvom trgovinskih zaštitnih mjera i kvalitetnim i snažnim sistemom rješavanja trgovinskih sporova.

Značajan napredak tokom primjene sporazuma

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković, saopštio je da je CEFTA week glavni godišnji događaj posvećen sagledavanju rezultata ostvarenih tokom deset godina primjene sporazuma.

On je naveo da je crnogorsko predsjedavanje CEFTA-om i obilježavanje desetogodišnjice od njegovog potpisivanja, za PKCG predstavljalo obavezu organizovanja poslovne zajednice regiona, kako bi sagledali ostvareno i identifikovali izazove sa kojima se neophodno suočiti.

Mijušković je ocijenio da veoma ambiciozan plan predsjedavanja sporazumom u ovoj godini posebno naglašava potrebu unaprijeđenja transparentnosti.

U tom kontekstu, kako je dodao, PKCG podržava i daje doprinos da izvještavanje o efektima bude fokusirano na rezultate.

“Privatni sektor, kao glavni korisnik CEFTA sporazuma, i svojim današnjim učešćem pokazuje spremnost da suštinski doprinese definisanju i rješavanju neusaglašenosti koje su prepreka čvršćem ekonomskom povezivanju”, kazao je Mijušković.

On je naveo je da je u Crnoj Gori postignut značajan napredak u mnogim oblastima tokom primjene sporazuma.

“I pored pozitivnih rezultata, kako u dijelu rasta obima razmjene, tako i u dijelu otklanjanja barijera, svjedoci smo da još postoje velike mogućnosti za unaprijeđenje regionalne privredne saradnje. Osnovni zadatak u narednom periodu bi trebalo da bude unaprijeđenje mehanizma rješavanja sporova, što će doprinijeti otklanjanju netarifnih barijera, od kojih su neke prisutne u dužem periodu”, saopštio je Mijušković.

On smatra da se dodatno mora raditi na harmonizaciji propisa i procedura i olakšanju tranzita i trgovine kroz regionalno povezivanje svih graničnih službi u jedinstveni informacioni sistem.

Više od 32 miliona eura sakupljeno za jugoistočnu Evropu

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Gazmend Turdiu, podsjetio je na važnost kontinuiteta i napredovanja regionalne saradnje u vezi sa idejom unaprijeđenja konkurentnosti.

“Tri najvažnije stavke su konkurencija, vještine odnosno kvalifikacije, i mobilnost i one se direktno odnose na trgovinu. Već ulažemo nastojanja u poboljšanje mobilnosti stručnjaka u četiri osnovne oblasti - zubari, ljekari, inžejeri i arhitekte. Te profesije se slobodno praktikuju širom regiona”, kazao je Turdiu.

On je naveo da je više od 32 miliona EUR sakupljeno za jugoistočnu Evropu u skladu sa ciljevima razvoja iz Strategije do 2020. godine.

“Sada se konačno nalazimo u jednom naprednom ciklusu programa za period do 2020. godine i slijedimo zacrtane prioritete. Više saradnje, koordinacije i organizacije među državnim organima i privatnim sektorom je nešto čemu težimo”, dodao je Turdiu.

Direktorka za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za dobrosusjedsku politiku i proširenje pri Evropskoj komisiji (EK), Genoveva Ruiz Calavera, kazala je da nije bitno samo usklađivanja sa evropskim propisima, već i sporvođenje na svim nivoima državne uprave i društva, a sve u duhu zakonodavstva EU.

“Države treba da se pozabave vladavinom prava, demokratizacijom institucija, odnosno depolitizacijom državne uprave, kao i visokim standardima upravljanja privredom. Kada ta tri temljena cilja - politički, demokratski i institucionalni, podvučemo, to su naši principi koje uzajamno osnažujemo”, smatra Calavera.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju vladavina prava tu se podrazumijeva pravna sigurnost, što je važno za privlačenje i zaštitu invetsicija.

“Ekonomske reforme i integracije imaju kapacitet da se osvrnu i na politčku stabilizaciju zemlje. Tražimo od država da ostanu vrlo usredsrijeđene”, kazala je Calavera i dodala da treba ostati koncentrisani na sve mjere koje treba da se odrade.

Ona je zaključila da se treba pozabaviti i poslovnim okruženjem, odnosno time kako poboljšati inveticione mogućnosti.

Glavna tema CEFTA week-a biće i praćenje implementacije sporazuma koji u narednom periodu treba da preuzme privatni sektor.

U okviru CEFTA week-a planirano je održavanje četiri sesije.

Učesnici će diskutovati o osnovnim potrebama da se CEFTA sporazumi i politika trgovine uključe u proces donošenja odluka ekonomske politike na nacionalnom nivou svih strana, sa ciljem da se ojača monitoring implementacije CEFTA-e.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik