Prenijeto 25.000 brojeva

Bez autora
Dec 07 2016

U Crnoj Gori je od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeve, 1. decembra 2011. godine, prenijeto 25 hiljada telefonskih, od čega oko 85 odsto u mobilnoj telefoniji. Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) saopšteno je da je u mobilnoj mreži prenijeto 21,27 hiljada brojeva, a u fiksnoj 3,73 hiljade. Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma, 8,8 hiljada ili 41 odsto. U mobilnu mrežu M:tela prenešeno je 7,49 hiljada brojeva ili 35 odsto, a Telenora 4,98 hiljada ili 24 odsto ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža, navodi se u saopštenju EKIP-a. U fiksnim mrežama najviše brojeva je prenešeno u M:tel, 2,9 hiljada. U fiksnu mrežu Telenora prenešena su 543 broja, Telemacha 274 broja, a Crnogorskog Telekoma sedam.

Prenijeto 25.000 brojevaU Crnoj Gori je od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeve, 1. decembra 2011. godine, prenijeto 25 hiljada telefonskih, od čega oko 85 odsto u mobilnoj telefoniji.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) saopšteno je da je u mobilnoj mreži prenijeto 21,27 hiljada brojeva, a u fiksnoj 3,73 hiljade.

"Najviše brojeva je prenešeno u mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma, 8,8 hiljada ili 41 odsto. U mobilnu mrežu M:tela prenešeno je 7,49 hiljada brojeva ili 35 odsto, a Telenora 4,98 hiljada ili 24 odsto ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža", navodi se u saopštenju EKIP-a.

U fiksnim mrežama najviše brojeva je prenešeno u M:tel, 2,9 hiljada. U fiksnu mrežu Telenora prenešena su 543 broja, Telemacha 274 broja, a Crnogorskog Telekoma sedam.

Iz EKIP-a su podsjetili da je prenosivost telefonskog broja usluga koja omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora elektronskih komunikacionih usluga zadrži postojeći telefonski broj.

Broj se, kako su dodali, može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu, pri čemu se on prenosi u punom formatu.

"Na primjer, ukoliko korisnik ima mobilni broj 067 123456 i prenese ga u mrežu drugog operatora, broj se ne mijenja, već ostaje 067 123456 i prilikom korišćenja usluga drugog operatora", objasnili su iz EKIP-a.

Oni su naveli da pretplatnik koji želi da promijeni operatora, podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa "starim" operatorom. Zahtjev za prenos telefonskog broja za maloljetne osobe podnosi roditelj ili staratelj.

Uz zahtjev za prenos broja građani dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a preduzeća rješenje o registraciji iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Uz zahtjev za prenos broja neophodno je dostaviti dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Operatori, kako je objašnjeno, korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja.

"Kada pretplatnik podnese zahtjev, počinje procedura prenosa broja. Ukoliko su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva, pretplatniku se određuje datum prenosa, koji ne može biti duži od tri radna dana od podnošenja zahtjeva", rekli su predstavnici EKIP-a.

Oni su naveli da pretplatnik neće moći da koristi elektronske komunikacione usluge određeno vrijeme na dan prenosa broja, u periodu od 13 do 16 sati.

„Pretplatnik može ponovo da prenese broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos bude odbijen ili je nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa, pretplatnik može da podnese žalbu Agenciji“, navodi se u saopštenju.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva korisnicima elektronskih komunikacionih usluga treba da, kroz pospješivanje konkurencije, obezbjedi povoljnije uslove korišćenja usluga i njihov bolji kvalitet.

"Operatori suočeni sa mogućnošću da korisnik promjeni operatora, a da pri tom zadrži telefonski broj, moraju stalno poboljšavati usluge. Da bi zadržali postojeće i pridobili nove korisnike, operatori nude bolje uslove korišćenja usluga, snižavaju njihove cijene, povećaju kvalitet i daju druge povoljnosti za korisnike", zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik