Proizvođači traže od države da produži carinsku zaštitu za mleko

Bez autora
Dec 07 2016

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika zatražili su danas od Vlade Srbije da produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka koja ističe karajem ove godine, kako bi sačuvala domaću proizvodnju.Poljoprivrednici su na konferenciji za novinare u Beogradu zatražili i usvajanje zakona o mleku, kako bi se ta oblast uredila na kvalitetan način. Vlada Srbije treba da nastavi s merama zaštite da bi sačuvala proizvodnju mleka, ali i ostale grane agrara, rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Proizvođači traže od države da produži carinsku zaštitu za mlekoPredstavnici Asocijacije poljoprivrednika zatražili su danas od Vlade Srbije da produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka koja ističe karajem ove godine, kako bi sačuvala domaću proizvodnju.

Poljoprivrednici su na konferenciji za novinare u Beogradu zatražili i usvajanje zakona o mleku, kako bi se ta oblast uredila na kvalitetan način.

"Vlada Srbije treba da nastavi s merama zaštite da bi sačuvala proizvodnju mleka, ali i ostale grane agrara", rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

On je ukazao da će, ako se ukinu prelevmani, domaće tržište preplaviti proizvodi iz uvoza, što će dodatno urušiti domaće proizvođače, jer još nisu postali dovoljno konkurentni.

Proizvođači mleka su istakli da je cena mleka sada niža nego 2014. godine, a da cene gotovih proizvoda nisu smanjene.

Ocenjeno je da je i pored donetih mera, šteta u mlečnom govedarstvu velika i da sve više gazdinstava odustaje od proizvodnje mleka, zbog čega hiljade krava ide na prinudno klanje. Prema rečima proizvođača, Srbija ima još šanse u mlečnom govedarstvu, ako porodično poljoprivredno gazdinstvo bude podržano kao nosilac razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene Evropske zemlje.

Konferenciji za novinare prisustvovali su proizvođači mleka iz mačvanskog okruga, Šapca, Koceljeve, Kanjiže i Bogatića.

Prelevmani na mleko uvedeni su pre godinu i po dana kako bi se sprečili poremećaji na tržištu mleka i mlečnih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik