Domaće farme po mjeri EU

Bez autora
Dec 08 2016

Objekti za proizvodnju mlijeka u RS i BiH ispunjavaju standarde Evropske unije, potvrdila je ovo Generalna direkcija za zdravlje i bezbjednost hrane EU. Na adresu Kancelarije za veterinarstvo BiH direkcija EU dostavila je izvještaj o rezultatima kontrole, koja je obavljena od 14. do 25. marta, kako bi bio ocijenjen sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namijenjenih za izvoz na evropsko tržište. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da je kontrola pokazala i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda. Nedostaci koji su uočeni u sistemu službenih kontrola i u sistemu identifikacije životinja, dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u BiH kako bi bili otklonjeni u što skorijem periodu, saopštili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Domaće farme po mjeri EUObjekti za proizvodnju mlijeka u RS i BiH ispunjavaju standarde Evropske unije, potvrdila je ovo Generalna direkcija za zdravlje i bezbjednost hrane EU.

Na adresu Kancelarije za veterinarstvo BiH direkcija EU dostavila je izvještaj o rezultatima kontrole, koja je obavljena od 14. do 25. marta, kako bi bio ocijenjen sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namijenjenih za izvoz na evropsko tržište.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da je kontrola pokazala i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda.

- Nedostaci koji su uočeni u sistemu službenih kontrola i u sistemu identifikacije životinja, dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u BiH kako bi bili otklonjeni u što skorijem periodu - saopštili su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naglašavaju da je cilj da farme i proizvođači koji trenutno izvoze u EU i nastave taj izvoz, a svi oni koji te uslove još ne ispunjavaju, da dostignu nivo koji će im omogućiti plasman proizvoda na evropsko tržište.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su mljekari bili sigurni da će rezultati ove kontrole biti pozitivni.

- Imamo objekte koji su na nivou onih u zemljama EU, zdraviju hranu, vodu, vazduh i sve ostalo, a ovaj izvještaj evropske direkcije samo je još jedna potvrda našeg rada - rekao je Usorac, koji na svojoj farmi od oko 80 muznih grla dnevno proizvede gotovo 2.500 litara mlijeka.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić, koji ima više od 160 muznih grla, ističe da su proizvođači uložili mnogo napora, ali i novca kako bi ispunili sve uslove za proizvodnju mlijeka za tržište EU.

- Ovo je veliki uspjeh za sve nas proizvođače i imajući u vidu kvalitet naših proizvoda, ne čudi što mlijeko sa naših farmi ide na police evropskih marketa - rekao je Nikolić i dodao da se na njegovoj farmi dnevno proizvede u prosjeku 1.500 litara mlijeka.

Pojašnjava da je za dobar kvalitet mlijeka potrebno proizvesti kvalitetnu hranu kojom se hrani stoka, te da redovno bude kontrolisano zdravlje životinja na farmi. Nikolić ističe da mljekari moraju povesti računa o higijenskim i sanitarnim uslovima objekata u kojima se mlijeko proizvodi.

Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU dala je zeleno svjetlo za izvoz mlijeka iz BiH u EU u maju prošle godine. Izvoz je trebalo da krene 26. avgusta 2015. godine, ali je isti dan stopiran nakon što se Hrvatska žalila Evropskoj komisiji.

Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije odbacio je žalbu Hrvatske i u septembru prošle godine odobrio izvoz mlijeka iz BiH u EU.
Podsticaji

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da novčanim podsticajima nastavljaju jačati sektor mljekarstva u Srpskoj.

- U sistemu podsticaja, premije za proizvedeno mlijeko zauzimaju najznačajnije mjesto i po tom osnovu se najviše izdvaja iz agrarnog budžeta, odnosno oko 25 miliona KM od ukupno 60 miliona za podsticaje - rekli su u Ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik