Za obnovu puteva 42 milijarde dinara u narednoj godini

Bez autora
Dec 08 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su među ključnim ciljevima u 2017. godini završetak postojećih, ali i početak realizacije novih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, precizirala da su među prioritetima završetak Koridora 10 i autoputa Obrenovac–Preljina na Koridoru 11, početak radova na pruzi Beograd–Budimpešta, izgradnja autoputa Surčin–Obrenovac, kao i Ipsilon kraka kod Subotice. Prema njenim rečima, u planu je i početak realizacije novih projekata – Fruškogorskog i Moravskog koridora, kao i regionalnog projekta gradnje autoputa od Niša do Prištine. Od ukupnog budžeta ovog ministarstva, koji za 2017. godinu iznosi 75 milijardi dinara, 42 milijarde dinara su projektni zajmovi, novac koji je uziman prethodnih godina za autoputeve, rehabilitaciju puteva, železnicu i vodni saobraćaj, a nije iskorišćen, navela je ona.

Za obnovu puteva 42 milijarde dinara u narednoj godiniPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su među ključnim ciljevima u 2017. godini završetak postojećih, ali i početak realizacije novih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, precizirala da su među prioritetima završetak Koridora 10 i autoputa Obrenovac–Preljina na Koridoru 11, početak radova na pruzi Beograd–Budimpešta, izgradnja autoputa Surčin–Obrenovac, kao i Ipsilon kraka kod Subotice.

Prema njenim rečima, u planu je i početak realizacije novih projekata – Fruškogorskog i Moravskog koridora, kao i regionalnog projekta gradnje autoputa od Niša do Prištine.

Od ukupnog budžeta ovog ministarstva, koji za 2017. godinu iznosi 75 milijardi dinara, 42 milijarde dinara su projektni zajmovi, novac koji je uziman prethodnih godina za autoputeve, rehabilitaciju puteva, železnicu i vodni saobraćaj, a nije iskorišćen, navela je ona.

Ovim novcem gradimo projekte koji su u toku, ali realnost su i novi projekti, ukazala je Mihajlović, napominjući da je to ministarstvo u 2016. godini imalo izvršenje budžeta od 98 odsto, što najbolje govori o tome koliko su sve stvari dobro isplanirane.

Ona je, govoreći o produžetku ruskog kredita od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice do 2021. godine, navela da se na tom kreditu najbolje vidi ono što je bila velika boljka prethodnih 10 godina – uzimani su krediti za koje nije bilo projekata ili se nije planiralo šta će se raditi.

Upitana da komentariše izdvajanja od 16 milijardi dinara za subvencije za železnice, Mihajlović je rekla da ukupan iznos nije za plate, već su tu uključeni i avans za ruski kredit i završetak radova na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Kada je reč o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada, Mihajlović je objasnila da su, po njenom nalogu, izbačeni članovi koji su mogli da omoguće političarima i državnim funkcionerima da otkupe stanove u javnoj svojini.

Namera nam je bila da se pomogne porodicama čiji su članovi poginuli ili ranjeni prilikom vršenja službene dužnosti, a koje kao zakupci žive u državnim stanovima, pre svega pripadnicima MUP-a, objasnila je ona.

Upravo zato ćemo, kako je dodala, novim propisom, a ne zakonom o stanovanju, regulisati ovo osetljivo pitanje.

Mihajlović je podsetila i na to da će za poslove ozakonjenja nelegalnih objekata lokalne samouprave moći da zaposle više od 1.000 radnika kako bi ovaj značajan posao završili u naredne tri godine, ali će dobiti i kvote koliko na dnevnom nivou moraju da donesu rešenja o ozakonjenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik