Osnivanje transportne zajednice jugoistočne Evrope sledeće godine

Bez autora
Dec 08 2016

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Miodrag Poledica sastao se danas u Briselu sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc i komesarom za susedske politike i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Poledica je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Nacrtu ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope, u okviru sastanka ministara transporta Transportne opservatorije jugoistočne Evrope (SEETO). Očekuje se da u narednom periodu tekst ugovora bude usaglašen između zemalja regiona, dok je potpisivanje planirano za polovinu 2017. godine. Imajući u vidu da je ugovor naredni korak u razvoju transportnog sektora zapadnog Balkana, nameće se logičan zaključak da bi sedište sekretarijata transportne zajednice trebalo da bude u Beogradu, rekao je Poledica, dodavši da je o toj inicijativi obavestio svoje današnje sagovornike.

Osnivanje transportne zajednice jugoistočne Evrope sledeće godineDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Miodrag Poledica sastao se danas u Briselu sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc i komesarom za susedske politike i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Poledica je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Nacrtu ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope, u okviru sastanka ministara transporta Transportne opservatorije jugoistočne Evrope (SEETO).

Očekuje se da u narednom periodu tekst ugovora bude usaglašen između zemalja regiona, dok je potpisivanje planirano za polovinu 2017. godine.

Imajući u vidu da je ugovor naredni korak u razvoju transportnog sektora zapadnog Balkana, nameće se logičan zaključak da bi sedište sekretarijata transportne zajednice trebalo da bude u Beogradu, rekao je Poledica, dodavši da je o toj inicijativi obavestio svoje današnje sagovornike.

Transportna zajednica jugoistočne Evrope je inicijalno nastala kao ideja nadogradnje već postojeće regionalne transportne saradnje SEETO, čiji sekretarijat od 2005. godine postoji u Beogradu.

Cilj SEETO saradnje jeste da prati i unapređuje razvoj osnovne i pomoćne transportne infrastrukture na multimodalnoj SEETO mreži i da, kroz tu saradnju, unapredi lokalne kapacitete za realizaciju investicionih programa.

Tokom sastanka bilo je reči i o statusu i planovima za dalji razvoj transportnih infrastrukturnih projekata sa posebnim akcentom na bezbednost u saobraćaju.

Bulc je ukazala na to da će, pored ove teme, u narednoj godini posebna pažnja biti posvećena razvoju železničke strategije regiona i daljim koracima ka uspostavljanju transportne zajednice.

Ministarskom sastanku u Briselu prisustvovali su i ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine (BiH) Ismir Jusko, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković, dok je privremene institucije samouprave u Prištini predstavljao Lutfi Žarku, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik