Turističkim putokazom do domaćeg kajmaka, pršute, rakije

Bez autora
Dec 08 2016

Zahvaljujući švajcarskim iskustvima i podsticajnim sredstvima, do proizvođača tradicionalnih proizvoda – sira, kajmaka, pršute, rakije, grnčarije, i do domaćinstava koja se bave seoskim turizmom u selima Zapadne Srbije, odnedavno se sa glavnih puteva lakše stiže, zahvaljujući preciznim putokazima. Osim gostiju iz Srbije, do njih sada dolaze i turisti iz Crne Gore i iz Bosne i Hercegovine. Goste Zlatibora i one koji putuju ka Crnoj Gori putokaz s magistrale vodi ka zlatiborskom selu Rožanstvu i to pravo u mlekaru. Sa planinskih pašnjaka tog kraja, iz šezdesetak domaćinstava se svakog dana tu se slije hiljadu i po litara mleka, od kojega naprave oko 60 kilograma kajmaka i više od 200 kilograma sira. Gosti, među kojima su i organizovane grupe turističkih agencija, mogu da probaju i kupe tradicionalne specijalitete. Novi putokazi su olakšali snalaženje gostima, a domaćinima povećali promet.

Turističkim putokazom do domaćeg kajmaka, pršute, rakijeZahvaljujući švajcarskim iskustvima i podsticajnim sredstvima, do proizvođača tradicionalnih proizvoda – sira, kajmaka, pršute, rakije, grnčarije, i do domaćinstava koja se bave seoskim turizmom u selima Zapadne Srbije, odnedavno se sa glavnih puteva lakše stiže, zahvaljujući preciznim putokazima. Osim gostiju iz Srbije, do njih sada dolaze i turisti iz Crne Gore i iz Bosne i Hercegovine.

Goste Zlatibora i one koji putuju ka Crnoj Gori putokaz s magistrale vodi ka zlatiborskom selu Rožanstvu i to pravo u mlekaru. Sa planinskih pašnjaka tog kraja, iz šezdesetak domaćinstava se svakog dana tu se slije hiljadu i po litara mleka, od kojega naprave oko 60 kilograma kajmaka i više od 200 kilograma sira.

Gosti, među kojima su i organizovane grupe turističkih agencija, mogu da probaju i kupe tradicionalne specijalitete. Novi putokazi su olakšali snalaženje gostima, a domaćinima povećali promet.

"Sa tim putokazima mogu da dođu, znaju gde je ta mlekara Rožanstvo. Kad nas pozovu pre ovih putokaza i pitaju gde se nalazimo, kažemo da smo blizu sela Sirogojno – prvo dođete kod nas, pa idete u Sirogojno. Sad ne moramo da pričamo, već kad dođete do Zelenkade imate putokaz koji vas vodi do naše mlekare", kaže Biljana Dželebdžić, vlasnica mlekare "Biljana krin" u Rožanstvu.

Polazna tačka švajcarskog projekta kojim su osim turističke signalizacije finansirana i 23 degustaciona centra, bila je pomoć malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda i zanimanja.

"Najvažnije je bilo što smo analizirali njihove potrebe i probleme u brdsko-planinskom području, kako da povežemo turizam i proizvođače tradicionalnih proizvoda, i pokazalo se da je najbolje napraviti mrežu saradnje sa hotelima, restoranima, sa turističkim subjektima i malim proizvođačima", rekao je Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor".

Za prepisivanje užičkog modela turističkih putokaza i podršku malih proizvođača zainteresovani su i u drugim krajevima Srbije, a pošto se ta metoda pokazala uspešnom, biće nastavljena i narednih pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik