Privreda brže otplaćuje rate

Bez autora
Dec 13 2016

Nenaplativih kredita u Srbiji je sve manje, a glavni razlog za njihov pad je privredni rast. Prema podacima Narodne banke Srbije, loši zajmovi sada iznose 18,7 odsto i manji su za tri procenta u odnosu na kraj prošle godine.Zahvaljujući merama koje su preduzeli NBS, Vlada i banke, ove pozajmice su na nivou od juna 2013. godine. Najbrže se smanjuju loši krediti u građevinarstvu, poljoprivredi, industriji i trgovini - sektorima koji beleže i najveći napredak.

Privreda brže otplaćuje rateNenaplativih kredita u Srbiji je sve manje, a glavni razlog za njihov pad je privredni rast. Prema podacima Narodne banke Srbije, loši zajmovi sada iznose 18,7 odsto i manji su za tri procenta u odnosu na kraj prošle godine. Zahvaljujući merama koje su preduzeli NBS, Vlada i banke, ove pozajmice su na nivou od juna 2013. godine. Najbrže se smanjuju loši krediti u građevinarstvu, poljoprivredi, industriji i trgovini - sektorima koji beleže i najveći napredak.

Lakšoj otplati kredita doprinelo je i povećanje zaduživanja preduzeća u dinarima, pod povoljnim kamatama. Donedavno je većina firmi uzimala zajmove u evrima, zbog nižih kamata, ali su sada banke korigovale svoje cene kredita u dinarima, tako da privrednici mogu pod povoljnim uslovima da se zaduže i u domaćoj valuti. To je dovelo do rasta dinarskih pozajmica firmama za 25 odsto.

- Prosečna kamata na dinarske kredite koje uzimaju preduzeća je šest odsto - navode u NBS.

- Najizraženije smanjenje cene je kod investicionih zajmova, čime su se izjednačili sa cenom pozajmica za obrtna sredstva. Umanjenje troškova finansiranja kod privrede doprinosi poboljšanju poslovnih rezultata, što dodatno podstiče ulazak u nove investicione projekte.

Prema oceni banaka, uslovi zaduživanja preduzeća povoljniji su zbog nižih marži i pratećih troškova, uz duže rokove otplate. Tražnja preduzeća za kreditima raste, i to za potrebe finansiranja obrtnih sredstava i restrukturiranje duga.

Sve to doprinosi da se loši krediti smanjuju i da više nismo u evropskom vrhu. Banke su spremne i na otpis problematičnih kredita kako bi iščistile svoje bilanse.

Građani

Građani su se zadužili za oko 100 milijardi dinara više nego prošle godine. Od toga, 63,2 odsto se odnosi na gotovinske zajmove. Nenaplativi krediti su pali za jedan procenat, na 10,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik