Legalizaciju u Doboju usporavaju neriješeni imovinskopravni odnosi

Bez autora
Dec 14 2016

Na području Doboja svoje objekte nije legalizovalo još oko 500 lica sa statusom izbjeglog i raseljenog lica, iako rok za podnošenje zahtjeva za legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj ističe 31. decembra ove godine, rekao je predsjednik Regionalnog udruženja za izbjeglica i raseljenih Doboj Mirko Nikić. Nikić je novinarima izjavio da je njih 300 do sada predalo zahtjev za legalizaciju objekata, ali se kao problem javljaju neriješeni imovinskopravni odnosi nad zemljištem gdje su objekti podignuti, a odnose se na šest dobojskih izbjegličkih naselja - Poljice, Mala Bukovica, Gavrići, Lipac, Bare i Vila. Prema njegovim riječima, da bi se objekat mogao legalizovati neophodno je zadovoljiti uslov da se zemlja koja se kada je riječ o naselju Gavrići u knjigama još vodi kao šuma prepiše na trenutne korisnike.

Legalizaciju u Doboju usporavaju neriješeni imovinskopravni odnosiNa području Doboja svoje objekte nije legalizovalo još oko 500 lica sa statusom izbjeglog i raseljenog lica, iako rok za podnošenje zahtjeva za legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj ističe 31. decembra ove godine, rekao je predsjednik Regionalnog udruženja za izbjeglica i raseljenih Doboj Mirko Nikić.

Nikić je novinarima izjavio da je njih 300 do sada predalo zahtjev za legalizaciju objekata, ali se kao problem javljaju neriješeni imovinskopravni odnosi nad zemljištem gdje su objekti podignuti, a odnose se na šest dobojskih izbjegličkih naselja - Poljice, Mala Bukovica, Gavrići, Lipac, Bare i Vila.

Prema njegovim riječima, da bi se objekat mogao legalizovati neophodno je zadovoljiti uslov da se zemlja koja se kada je riječ o naselju Gavrići u knjigama još vodi kao šuma prepiše na trenutne korisnike.

Nikić se nada da će do kraja decembra biti okončana većina zahtjeva koje obrađuje dobojska Područna jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Kako bi se ispoštovao zadati rok, Nikić kaže da je od nadležnih institucija dobio uvjeravanje da je za otpočinjanje procedure legalizacije neophodno da se do kraja godine podnese samo zahtjev bez prateće dokumentacije, dok će se ostale aktivnosti naknadno rješavati u idućoj godini.

Prema Nikićevim riječima, odgovornost za sporo sprovođenje postupka podjednako snose republičke i lokalne institucije.

"Dva do tri mjeseca prije izbora /lokalnih izbora u oktobru/ niko nije radio oko tih stvari. Upravo tih 300 zahtjeva je prije izbora bilo predato", rekao je Nikić.

On kaže da je od lokalne uprave dobio uvjeravanje da će korisnici biti oslobođeni plaćanja troškova za prevođenje zemljišta, ali će plaćati iznos predviđen za legalizaciju objekta koji se kreće od 100 KM do 2.000 KM.

Stanovnik Male Bukovice Lazo Tripunović kaže da su zahtjev za legalizaciju 97 placeva, nekadašnje vlasništvo Fabrike "Unis" iz Sarajeva, mještani podnijeli Gradskoj upravi, ali da do cijepanja parcela još nije došlo.

"Mi smo svi prijavili svoja domaćinstva i uredno plaćamo porez na imovinu", kaže Tripunović izrazivši bojazan, jer se rok za legalizaciju okončava u decembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik