Mala i srednja preduzeća optimistično ulaze u 2017. godinu

Bez autora
Dec 15 2016

Više od polovine malih i srednjih preduzeća u Srbiji procenjuje da će u 2017. godini uspešno poslovati, pokazali su rezultati istraživanja koje je "Prokredit banka" sprovela u saradnji sa agencijom GFK. Više firmi koje sarađuju sa Nemačkom, njih 63,2 odsto smatra da će 2017. godina biti dobra za posao, a prošle godine je to predviđalo 57,8 odsto preduzeća.Prokredit indeks optimizma pokazuje da najveći broj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u narednoj godini očekuje povećanje dobiti. Značajno je i povećanje nivoa prodaje, zaposlenosti, prosečnih zarada dok je procenat izmirenja dugova ostao na istom nivou kao ove godine.

Mala i srednja preduzeća optimistično ulaze u 2017. godinuViše od polovine malih i srednjih preduzeća u Srbiji procenjuje da će u 2017. godini uspešno poslovati, pokazali su rezultati istraživanja koje je "Prokredit banka" sprovela u saradnji sa agencijom GFK. Više firmi koje sarađuju sa Nemačkom, njih 63,2 odsto smatra da će 2017. godina biti dobra za posao, a prošle godine je to predviđalo 57,8 odsto preduzeća.

Prokredit indeks optimizma pokazuje da najveći broj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u narednoj godini očekuje povećanje dobiti. Značajno je i povećanje nivoa prodaje, zaposlenosti, prosečnih zarada dok je procenat izmirenja dugova ostao na istom nivou kao ove godine.

Preduzeća koja ne sarađuju s Nemačkom imaju viši nivo dobiti za 75,6 odsto dok ona koja sarađuju imaju 50 odsto.

"Poboljšanje privredne sradnje dve zemlje i jeste zadatak našeg predstavništva. Poslovati sa Nemačkom znači da imate obezbeđeno tržište. Da se poštuju standardi i rokovi plaćanja. Investitor je obezbedio i finansiranje. Kada je reč o narednoj godini postoji sve veće interesovanje investitora i poboljšanje poslovne klime", kaže predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

Neizmirivanje obaveza ostaje veliki problem jer su propisani rokovi usklađeni s Evropskom unijom. I dolaskom velikih trgovinskih lanaca poput "Lidla" doprineće većoj konkurenciji i savesnijem ponašanju prema dobavljačima, uglavnom, malim i srednjim preduzećima.

"On planira ovde da otvori stotinu maloprodajnih objekata i praktično dovesti ne samo privatne marke već i brendove i poboljšati ne samo ponudu već i cenu u trgovinskim lancima u odnosu na cene u trgovinskim lancima u pozitivnom smislu usložiti", ističe potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić.

U Prokredit indeks poslovanja pomenuti su i izvori finansiranja koji moraju da se izjednače sa sličnim u razvijenim zemljama. To je jedna od sugestije preduzetnika kao uslov za konkurentnu cenu proizvoda.

"S druge strane imamo i smanjivanje referentne kamatne stope NBS koja je dovela do toga da cena dinarskih kredita značajno padnu tako da smatram da je konkurentnost srpskog bankarskog sektora dovelo do toga da su krediti srpskoj privredi su prilično uporedivi sa zemljama zapadne Evrope", objašnjava član IO "Prokredit banke" Igor Anić.

Ova godina je početak decenije preduzetništva pa su preduzetnicima bile na raspolaganju kreditne linije od bespovratnih do onih sa dva odsto godišnje kamate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik