Kredit za Hrgud čist i povoljan

Bez autora
Dec 18 2016

Menadžment "Eleketroprivrede RS" poručio je juče da odluka o zaduženju RS kod Kreditne banke za obnovu iz Frankfurta (KfW) u iznosu od 60 miliona evra za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima nije nezakonita i da maksimalna kamatna stopa nije mogla biti određena jer je ona vezana za kretanje evropske međubankarske stope - euribor. Polemika o zaduženju otvorena je nakon što je predsjednik NDP-a Dragan Čavić tokom rasprave u Narodnoj skupštini najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS u vezi sa odlukom o zaduženju za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" tvrdeći da je nezakonita. U toj odluci utvrđeno je kolika će biti najniža kamata, što je suprotno Zakonu o zaduženju, dugovima i garancijama gdje je precizno određeno da svaka odluka o zaduženju mora sadržati i podatak o maksimalnoj kamatnoj stopi. Prema ovoj odluci najniža kamatna stopa je jedan odsto i može ići neogranično naviše, rekao je Čavić.

Kredit za Hrgud čist i povoljanMenadžment "Eleketroprivrede RS" poručio je juče da odluka o zaduženju RS kod Kreditne banke za obnovu iz Frankfurta (KfW) u iznosu od 60 miliona evra za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima nije nezakonita i da maksimalna kamatna stopa nije mogla biti određena jer je ona vezana za kretanje evropske međubankarske stope - euribor.

Polemika o zaduženju otvorena je nakon što je predsjednik NDP-a Dragan Čavić tokom rasprave u Narodnoj skupštini najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS u vezi sa odlukom o zaduženju za gradnju vjetroelektrane "Hrgud" tvrdeći da je nezakonita.

- U toj odluci utvrđeno je kolika će biti najniža kamata, što je suprotno Zakonu o zaduženju, dugovima i garancijama gdje je precizno određeno da svaka odluka o zaduženju mora sadržati i podatak o maksimalnoj kamatnoj stopi. Prema ovoj odluci najniža kamatna stopa je jedan odsto i može ići neogranično naviše - rekao je Čavić.

Direktor za implementaciju finansiranih projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija u "Elektroprivredi RS" Milorad Živković rekao je da je zaduženje RS kod KfW među povoljnijim kreditima.

- S obzirom na to da se radi o državnim kreditima, za koje postoje garancije RS, oni spadaju u povoljnije kada poredimo kamatnu stopu sa kamatom kod komercijalnih kredita. U slučaju kredita za vjetropark "Hrgud" promjenljiva kamatna stopa je povoljnija jer je bazirana na efektivnim troškovima finansiranja na evropskom tržištu kapitala, gdje je ona u prethodnom periodu bila i negativna. Primjer koji to potvrđuje su ostale dvije elektroprivrede u BiH, koje su ranije zaključile kreditne sporazume, a kojima su obračunate kamate bile nula odsto. Kamata je mogla biti i fiksna i KfW je zagovarao stopu od tri odsto, ali s obzirom na prognoze njihovih predstavnika i sami su priznali da je povoljnija promjenljiva kamatna stopa. Taj put su slijedile i ostale dvije elektroprivrede u BiH - rekao je Živković.

Pored kredita za izgradnju vjetroparka, KfW obezbjeđuje i dodatni grant od 200.000 evra za finansiranje studije procjene uticaja na životnu sredinu.

- Uzimajući u obzir sve dosadašnje grantove KfW-a i činjenicu da u ovom kreditnom ugovoru ne zaračunava kamatnu stopu za refinansiranje smatrati da je ovo jedan od najpovoljnijih kredita do sada  - naveo je Živković.

On je rekao da izgradnja vjetroparka "Hrgud" nosi niz pozitivnih efekata.

- Koncesionim ugovorom je predviđena naknada u iznosu od 3,6 odsto, a pored toga ovaj projekat će donijeti i indirektnu korist lokalnoj zajednici kroz izgradnju puteva i zapošljavanje lokalnog stanovništva - ističe Živković.

Čavićeve tvrdnje odbacili su i poslanici SNSD-a, a odluka o zaduživanju je na kraju usvojena u Narodnoj skupštini.

Karakteristike

Koncesija za izgradnju vjetroparka "Hrgud" dodijeljena je "Elektroprivredi RS" u septembru 2015. godine na 50 godina.

Predviđeno je da snaga vjetroelektrane "Hrgud" bude 48 megavata, dok bi godišnja proizvodnja iznosila 126 gigavat-časova električne energije. U "Elektroprivredi RS" su ranije procijenili da bi se ova investicija mogla isplatiti za 10 do 20 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik