MMF traži ukidanje posebnog doprinosa za solidarnost u RS-u

Bez autora
Dec 20 2016

Vlast u Republici Srpskoj (RS) mora da prestane s oporezivanjem građana i privrede kroz poseban doprinos za solidarnost, jer će u suprotnom ostati bez sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost predložen je po hitnom postupku za razmatranje na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, 22.decembra, a ukoliko bude usvojen, stupit će na snagu od 2017.

MMF traži ukidanje posebnog doprinosa za solidarnost u RS-uVlast u Republici Srpskoj (RS) mora da prestane s oporezivanjem građana i privrede kroz poseban doprinos za solidarnost, jer će u suprotnom ostati bez sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost predložen je po hitnom postupku za razmatranje na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, 22.decembra, a ukoliko bude usvojen, stupit će na snagu od 2017.
 
Iz Vlade RS-a navode da je osnovni cilj zakona smanjenje administrativnog opterećenja putem ukidanja parafiskalnih nameta, a jedan od njih je poseban doprinos za solidarnost.
 
- Ovu obavezu kontinuiranog smanjenja administrativnog opterećenja RS je preuzela i kroz Pismo namjere za potpisani kreditni aranžman s MMF-om, kroz ukidanje posebnog doprinosa za solidarnost u okviru strukturalnih reformi za postizanje ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. RS se obavezala da ovu mjeru izvrši do kraja 2016. godine, što praktično znači, da bi nedonošenjem ovog zakona kreditni aranžman bio ugrožen i RS bi ostala bez sredstava od tog kredita čime bi bilo ugroženo i izvršavanje preuzetih obaveza RS-a u provođenju reformi koje bi ubrzale njen ekonomski rast – navedeno je u obrazloženju zakona.
 
Posebni doprinos za solidarnost uveden je u RS-u nakon velikih poplava 2014.godine, a plaćali su ga zaposleni radnici i privrednici da bi se dijelom sanirale štete.
 
Zakon o ovom doprinosu je potom izmijenjen, a ove godine je solidarni doprinos naplaćen iz neto dohotka od ličnih primanja svih fizičkih osoba u RS-u koje ostvaruju lična primanja (plaće) i to po stopi od 0,4 posto na iznos plaće te po osnovu  isplaćenih penzija većih od 500 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik