Preduzeća koja su tek osnovana i preduzetnici najviše krše zakon

Bez autora
Dec 26 2016

U sivoj zoni bar delimično radi čak 28 odsto preduzeća, a među njima je najviše mladih firmi i preduzetnika, uglavnom u oblastima građevinarstva i saobraćaja. Ovo je podatak koji su predstavnici Vlade Srbije, Američke privredne komore i NALEDA izneli juče na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije".Pored toga, istaknuto je i da je ove godine stopa neformalne zaposlenosti, odnosno rada na crno u porastu, što je nedavno izjavio i MMF. Pomoćnica ministra rada Ljiljana Džuver rekla je da je više od polovine radnika u neformalnoj zoni angažovano u poljoprivredi.

Preduzeća koja su tek osnovana i preduzetnici najviše krše zakonU sivoj zoni bar delimično radi čak 28 odsto preduzeća, a među njima je najviše mladih firmi i preduzetnika, uglavnom u oblastima građevinarstva i saobraćaja.

Ovo je podatak koji su predstavnici Vlade Srbije, Američke privredne komore i NALEDA izneli juče na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije".

Pored toga, istaknuto je i da je ove godine stopa neformalne zaposlenosti, odnosno rada na crno u porastu, što je nedavno izjavio i MMF. Pomoćnica ministra rada Ljiljana Džuver rekla je da je više od polovine radnika u neformalnoj zoni angažovano u poljoprivredi.

- Stopa neformalne zaposlenosti je zapravo daleko manja jer više od polovine čine oni koji rade u poljoprivredi - naglasila je Džuver.

Ipak, predstavnici Vlade Srbije konstatovali su da su ostvarili napredak u suzbijanju sive ekonomije. Kako naglašavaju, cilj je da se do 2020. smanji njen udeo u BDP-u sa 30 na 26 odsto.

Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović naglasio je da je procenat naplate poreza u 2016. bolji nego pre i da je lavovski deo prihoda dobijen iz oblasti sive ekonomije.

- Broj novoregistrovanih preduzetnika od početka primene ovog zakona povećao se 19 odsto, a za 11.000 broj novoprijavljenih radnika - rekao je Petrović.

Predsednik UO NALED-a Goran Kovačević kaže da računa na smanjenje poreza i doprinosa barem u delu najnižih primanja.

- Mora da se napravi prvi korak jer tek 20 odsto preduzetnika preživi početni period poslovanja, a veliki broj odmah startuje iz sive zone - ističe Kovačević.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza plaćanje poreza, i dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave. On je istakao da je važno da ljudi nauče da uzmu fiskalni račun.

- Svaki račun znači školu više za našu decu ili jedan računar više - naveo je premijer.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić pozvala je juče građane da od 1. januara počnu da sakupljaju fiskalne račune i tako najavila nagradnu igru. Ministarka je potvrdila sve što je "Blic" ekskluzivno objavio pre više od mesec dana i ponovo ove nedelje.

Glavna nagrada u igri "Uzmi račun i pobedi" je stan u Beogradu, koji će biće dodeljen 2. aprila 2017.

- Građani mogu da prikupljaju račune i slipove od 1. januara, a da ih šalju od 1. februara do kraja marta 2017. Pored stana u Beogradu, mogu da osvoje i automobil, putovanja u zemlji i inostranstvu, kao i tehničku robu - istakla je ministarka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik