Počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije vrijednog 50 milijuna kuna

Bez autora
Dec 28 2016

U eko-industrijskoj zoni Nemetinu, u blizini Osijeka, u utorak je počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s kogeneracijskim bioplinskim postrojenjem, čija je vrijednost oko 50 milijuna kuna. Prva faza radova vrijedna je oko 450 tisuća kuna, a uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine i sl. S obzirom na to da smo aplicirali na nekoliko EU fondova, očekujemo da ćemo ove godine, u suradnji s mjerodavnim ministarstvima, osigurati ostatak financijskih sredstava, a vjerujemo da će centar najkasnije do 2019. godine biti potpuno u funkciji, rekao je Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora energije, tvrtke koja je u vlasništvu osječkoga Sveučilišta i grada Osijeka.

Počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije vrijednog 50 milijuna kunaU eko-industrijskoj zoni Nemetinu, u blizini Osijeka, u utorak je počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s kogeneracijskim bioplinskim postrojenjem, čija je vrijednost oko 50 milijuna kuna.

Prva faza radova vrijedna je oko 450 tisuća kuna, a uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine i sl.

S obzirom na to da smo aplicirali na nekoliko EU fondova, očekujemo da ćemo ove godine, u suradnji s mjerodavnim ministarstvima, osigurati ostatak financijskih sredstava, a vjerujemo da će centar najkasnije do 2019. godine biti potpuno u funkciji, rekao je Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora energije, tvrtke koja je u vlasništvu osječkoga Sveučilišta i grada Osijeka.

Dodao je kako će se novac dobiven od prodaje električne energije investirati u daljnja istraživanja u obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša. Toplinska energija iz kogeneracijskog postrojenja uglavnom će se isporučivati korisnicima industrijske zone.

Rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako će se novac za izgradnju centra nastojati osigurati iz različitih izvora, a dugoročni cilj te investicije, koja bi, kada bude potpuno završena, mogla otvoriti stotinjak radnih mjesta, jest da se proizvodnja električne energije dovede do razine koja će zadovoljiti potrebe tog sveučilišta.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je to četvrto ulaganje u nemetinskoj industrijskoj zoni. Smatra da će ono pomoći većoj konkurentnosti te industrijske zone, a ulaganjem i otvaranjem novih radnih mjesta zaustavio bi se odlazak mladih i obrazovanih ljudi s tog područja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik