Đurić: Poslovnom ambijentu treba radikalna izmjena

Bez autora
Dec 28 2016

Privredna komora RS ocijenila je u završnom ovogodišnjem osvrtu da su u privredi u godini na izmaku zabilježeni pozitivni trendovi, ali da je za jači ekonomski rast potrebno njeno rasterećenje i smanjenje javne potrošnje. Sumirajući rezultate za ovu godinu, predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je juče da su zabilježeni pozitivni trendovi u privrednim kretanjima, ali da su oni i dalje nedovoljni.Ti pomaci nisu dovoljni da zadovolje narastajuće potrebe koje se finansiraju iz tekuće privredne aktivnosti. Privreda bilježi i rast zaduženosti, a to negativno utiče na održavanje njene likvidnosti. Dobro je što se povremeno sprovode multilateralne kompenzacije koje omogućavaju poravnanje bar dijela dugova, rekao je Đurić i ponovio da jedino zapošljavanje u prerađivačkoj industriji donosi stvaranje nove vrijednosti i da je neophodno podstaći njegov razvoj.

Đurić: Poslovnom ambijentu treba radikalna izmjenaPrivredna komora RS ocijenila je u završnom ovogodišnjem osvrtu da su u privredi u godini na izmaku zabilježeni pozitivni trendovi, ali da je za jači ekonomski rast potrebno njeno rasterećenje i smanjenje javne potrošnje.

Sumirajući rezultate za ovu godinu, predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je juče da su zabilježeni pozitivni trendovi u privrednim kretanjima, ali da su oni i dalje nedovoljni.

- Ti pomaci nisu dovoljni da zadovolje narastajuće potrebe koje se finansiraju iz tekuće privredne aktivnosti. Privreda bilježi i rast zaduženosti, a to negativno utiče na održavanje njene likvidnosti. Dobro je što se povremeno sprovode multilateralne kompenzacije koje omogućavaju poravnanje bar dijela dugova - rekao je Đurić i ponovio da jedino zapošljavanje u prerađivačkoj industriji donosi stvaranje nove vrijednosti i da je neophodno podstaći njegov razvoj.

Prvi čovjek Privredne komore je istakao da je među gorućim problemima i odliv radne snage u inostranstvo. Iako to za posljedicu ima pad nezaposlenosti, privrednici zbog toga trpe, jer nemaju dovoljno kvalifikovane radne snage. Đurić je rekao da im probleme zadaju i javna preduzeća i ustanove neizmirivanjem obaveza.

- To predstavlja veliki problem za sve. Poslovna zajednica očekuje da nešto konkretno bude urađeno u pogledu stvaranja uslova za povećanje efikasnosti i odgovornosti na svakom poslu - naveo je Đurić.

Osvrćući se na usvajanje budžeta za narednu i programa ekonomskih reformi RS za period od 2017. do 2019. godine, Đurić je istakao da je privredna zajednica kao i prethodnih godina imala primjedbe i sugestije, ali da je pitanje kakva će biti njihova sudbina.

- Neki od naših prijedloga ponavljaju se dugi niz godina, jer insistiramo na radikalnijoj promjeni poslovnog ambijenta da bismo došli do jačeg privrednog rasta, koji treba da omogući kvalitetnije punjenje budžeta, bolji standard građana i smanjenje broja nezaposlenih - naveo je Đurić.

Poslovna zajednica očekuje da realizacija programa ekonomskih reformi počne što prije, a posebno dio koji se odnosi na rasterećenje privrede, odnosno na izmjene zakonskih propisa koji bi trebalo da doprinesu jačanju privrednih aktivnosti, smanjenju javne potrošnje i na uređenje odnosa u javnim preduzećima i poštivanje zakona na svim nivoima i kod svih poslovnih subjekata.

Izbori

Borko Đurić je rekao da će krajem februara 2017. godine biti održane skupštine na kojima će biti izabrani novi organi upravljana i tijela u Privrednoj komori RS i područnim komorama.

- Može se očekivati da privrednici pokažu visok stepen zrelosti i da izaberu najbolje ljude koji će zastupati njihove interese - rekao je Đurić.

Osiguranje

Predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić rekao je da je ova godina za osiguravajući sektor bila turbulentna, jer je njen početak obilježen primjenom novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

On je rekao da su osnovana dva nova osiguravajuća društva, a da su dva prošla fazu transformacije.

- Na tržištu osiguranja u ovoj godini u odnosu na prošlu zabilježen je rast premije od devet odsto - rekao je Durmić nakon godišnje sjednice Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik