Proverite zašto je Portugal najpopularnija turistička destinacija za 2017. godinu

Bez autora
Dec 29 2016

Island je bio popularna destinacija 2016. godine, Tajland godinu dana ranije, a 2017. će biti godina kada će svi poželeti da posete Portugal. Naime, Portugal se izdvaja kao najbolja destinacija za 2017. godinu na većini rang lista širom sveta, a za to postoji nekoliko razloga. Ova zemlja se izdvaja kao favorit broj jedan mnogobrojnim turistima, pre svega jer pruža najlepšu moguću kombinaciju prirodnih lepota, veličanstvenih plaža, živopisnih pejzaža, istorijskog nasleđa, odlične hrane, kao i izuzetno gostoprimljivog naroda. Ukoliko sve navedeno ne zvuči dovoljno primamljivo, možda će Vas ubediti sjajna klima, jer je u Portugalu preko 300 dana u godini sunčano vreme!

Proverite zašto je Portugal najpopularnija turistička destinacija za 2017. godinuIsland je bio popularna destinacija 2016. godine, Tajland godinu dana ranije, a 2017. će biti godina kada će svi poželeti da posete Portugal, piše News.com.

Naime, Portugal se izdvaja kao najbolja destinacija za 2017. godinu na većini rang lista širom sveta, a za to postoji nekoliko razloga. Ova zemlja se izdvaja kao favorit broj jedan mnogobrojnim turistima, pre svega jer pruža najlepšu moguću kombinaciju prirodnih lepota, veličanstvenih plaža, živopisnih pejzaža, istorijskog nasleđa, odlične hrane, kao i izuzetno gostoprimljivog naroda. Ukoliko sve navedeno ne zvuči dovoljno primamljivo, možda će Vas ubediti sjajna klima, jer je u Portugalu preko 300 dana u godini sunčano vreme!

U nastavku teksta Vam predstavljamo najlepše destinacije u ovoj zemlji, koje opravdavaju titulu Portugala kao najpopularnije svetske destinacije za narednu godinu.

Neizostavna tačka na putovanju kroz Portugal je njegova prestonica – Lisabon. Ovaj grad je i dan danas inspiracija brojnim slikarima, muzičarima, umetnicima i predstavlja pravi dragulj Pirinejskog poluostrva. Većina građevina nastala je u 18. veku, nakon razornog zemljotresa i cunamija, kada je u gradu porušeno preko 85 posto zgrada. Nakon ovog događaja, porušeni objekti nisu obnovljeni, već je na njihovom mestu izgrađen potpuno novi centar grada po modernim urbanističkim planovima. Zbog toga su danas središnje ulice Lisabona široke, sa uredno poređanim palatama, te postoji veoma mala verovatnoća da ćete se u ovom gradu izgubiti. Čak i ukoliko se desi da turista zaluta, Lisabonci ga otvoreno i rado pozivaju na čašicu vina ili kafu.

Pored toga, Lisabon je prepun muzeja i palata, a pojedini delovi ovog grada postoje još od devetog veka. Lisabon je grad koji Vas prosto mami ga istražujete, bilo peške bilo efikasnim, povoljnim javnim prevozom, koji uključuje sve od podzemnih vozova do starih tramvaja i čuvenih gradskih “žičara”, kao i tramvaja koji imaju funkciju da vas samo spuste ili popnu uz ulicu.

Ukoliko se nađete Lisabonu, pored nezaobilaznog centra grada, svakako obiđite i gradsku četvrt Belem, gde se nalazi i čuveni Spomenik otkrićima sa kojeg se pruža predivan pogled na grad, zatim most 25. aprila koji podseća na Golden Gate, tvrđave Torre de Belem i Castelo Sao Jorge. U Portugalu se nalazi i najzapadnija tačka evroazijskog dela - Cabo da Roca sa koje se pruža spektakularan pogled na litice tik uz Atlanski okean. Obavezno obiđite i krajnje predgrađe Lisabona-Cascaise, koji je ujedno i najbogatija opština prestonice, jer ćete tamo uživati u fenomenalnom pogledu na ušće reke Težo u Atlantski okean.

U blizini Lisabona, nalazi se i kraljevski grad Sintra, te izdvojite jedan dan kako biste ga posetili. Ovaj grad privlači turiste bajkovitom atmosferom i veličanstvenim dvorcima. Povratna karta za voz iz Lisabona za Sintru je samo 5 evra, a vožnja traje oko 35 minuta. Najpopularniji dvorac je Palacio da Pena, a posebnu lepotu i mistiku mu pružaju njegove boje i dizajn. Pored samog dvorca, na ogromnom imanju se nalazi i prelepi vrt koji je je pun tajnovitih skulptura.

Porto je drugi najveći grad u Portugalu, a turisti koji su ga posetili tvrde da je u njemu vreme stalo. Posebnu vedrinu ovom gradu daju šarene pločice koje se nalaze na starim građevinama. “Riberia” je deo grada koji je zaštićen od UNESCO-a. Uz obalu reke nalazi se niz restorana i kafića koji su u svako doba dana prepuni turista iz svih krajeva sveta. Sa druge strane mosta u Portu očekuju Vas još zanimljivija mesta, jer se odatle pružaju prelepi vidikovci na stari deo grada, a pored toga u njemu se nalaze i brojne vinarije i vinski podrumi u kojima svi zainteresovani mogu degustirati vino uz prizvuke melanholične fado muzike.

Ljubitelji primorskih područja ne smeju propustiti ni posetu Aveiru, gradiću između Lisabona i Porta, koji još nosi naziv „Grad na kanalima“. U pitanju je mali grad, čiji se centar može obići šetnjom, a ukoliko ga posetite tokom poslednje dve nedelje avgusta, prisustvovaćete festivalu„Festa de Ria“, gde se biraju najlepše oslikane gondole, kao i trke brodova i brojni plesovi.

Kao idealno mesto za letovanje izdvaja se i Algarve, koji predstavlja najjužniji region u Portugalu, sa vrlo živopisnom i razuđenom obalom, punom peščanih plaža i skrovitih pećina. Ovaj deo Portugala je jedan od najboljih delova Evrope za sve ljubitelje golfa, a većina kurseva se zaista isplati. Glavni grad ove oblasti je Faro, koji će Vas osvojiti svojom lepotom i specifičnim šarmom.

Pored Algavre, kao jedno od najlepših mesta za letovanje u Portugalu izdvaja se  i ostrvo Madeira, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, oko 1.000 kilometara od kopna. Poznato je i kao „Plutajuća bašta“, jer je prekriveno cvetnim zasadima. Ovo ostrvo je idealno za letovanje jer nudi kombinaciju starog i novog, sa mirnim tavernama i tradicionalnim pijacama koje se nalaze tih uz otmene vinske barove i ekskluzivne butike.

U Portugalu zaista postoji još pregršt zanimljivih mesta koja svakako vredi posetiti, pa nije teško shvatiti zbog čega je upravo ova zemlja najpopularnija destinacija za narednu godinu. Veličanstvena obala, izvrsna hrana i različita vina po vrlo niskim cenama je čine idealnim mestom za letovanje i odmor. S obzirom da se nalazi na obodu Evrope i ne graniči se sa mnogo drugih država, uglavnom nema velikih gužvi, što doprinos ijoš lepšim iskustvima putnika sa putovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik