Elektroenergetski sistem Srbije spreman za 2017.

Bez autora
Jan 03 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da se u ovoj godini očekuje dalje povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede. Antić je, tokom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" B (TENT B) u Obrenovcu, istakao da je elektroenergetski sistem spreman za 2017. godinu, koja je, naravno, prepuna izazova. Organizovati ovako veliki sistem i obezbediti sinhronizovanu proizvodnju uglja i električne energije veoma je teško, naveo je on, ali i izneo uverenje da će Vlada, resorno ministarstvo i energetske kompanije udruženim snagama to sigurno obezbediti. Ministar je naveo da je iza nas kompleksna sezona, koja je bila uspešna po pitanju ostvarivanja planova i ciljeva, napomenuvši da je, u odnosu na plan poslovanja, proizvedeno približno 1,5 odsto više električne energije, što je gotovo 2,5 odsto više nego u 2015. godini.

Elektroenergetski sistem Srbije spreman za 2017.Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da se u ovoj godini očekuje dalje povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede.

Antić je, tokom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" B (TENT B) u Obrenovcu, istakao da je elektroenergetski sistem spreman za 2017. godinu, koja je, naravno, prepuna izazova.

Organizovati ovako veliki sistem i obezbediti sinhronizovanu proizvodnju uglja i električne energije veoma je teško, naveo je on, ali i izneo uverenje da će Vlada, resorno ministarstvo i energetske kompanije udruženim snagama to sigurno obezbediti.

Ministar je naveo da je iza nas kompleksna sezona, koja je bila uspešna po pitanju ostvarivanja planova i ciljeva, napomenuvši da je, u odnosu na plan poslovanja, proizvedeno približno 1,5 odsto više električne energije, što je gotovo 2,5 odsto više nego u 2015. godini.

Antić je podsetio na to da se prošle godine u TENT-u B vrlo ozbiljno radilo na remontu postrojenja i da je tu realizovan najveći kapitalni remont u okviru EPS-a.

Prema njegovim rečima, Blok B2 je remontovan, pri čemu mu je produžen radni vek na novih 30 godina i više od 200.000 sati, kao i povećana snaga sa 618,4 na 650 megavata.

Dobili smo jedno savremeno postrojenje, na koje smo ponosni, jer je takvih velikih blokova, kao što su B1 i B2, malo u Evropi, podvukao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik