Vlada uplatila 171 milion eura

Bez autora
Jan 05 2017

Kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar–Boljare, je do kraja prošle godine izvela radove vrijedne 171,2 miliona eura, 21 odsto od ugovorene vrijednosti za njeno projektovanje i izgradnju, saopštio je ministar saobraćaja, Osman Nurković. Nurković je kazao da su tokom 2015. godine izvođ­aču radova isplatili dvije rate avansa od 161,9 miliona, što je do sada CRBC u cjelosti utrošio, a do kraja prošle budžetske godine isplaćeno im je još 9,3 miliona. On smatra da je najvažnije da se prilikom izgradnje poštuju svi standardi, kako evropski, tako i domaći. Kao investitori veoma smo zahtjevni, zato odobravanje pojedinih segmenata ponekad traje malo duže, ali zahtijeva se veoma velika posvećenost i visok stepen odgovornosti. S obzirom na to da je riječ o izvođ­aču koji dolazi sa drugog tržišta, do sada je bilo evidentno nepoznavanje odre­đenih evropskih standarda i propisa, ali to nije restriktivni faktor i nešto što usporava realizaciju projekta, tvrdi Nurković.

Vlada uplatila 171 milion euraKineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar–Boljare, je do kraja prošle godine izvela radove vrijedne 171,2 miliona eura, 21 odsto od ugovorene vrijednosti za njeno projektovanje i izgradnju, saopštio je ministar saobraćaja, Osman Nurković.

Nurković je u intervjuu Pobjedi kazao da su tokom 2015. godine izvođ­aču radova isplatili dvije rate avansa od 161,9 miliona, što je do sada CRBC u cjelosti utrošio, a do kraja prošle budžetske godine isplaćeno im je još 9,3 miliona.

On smatra da je najvažnije da se prilikom izgradnje poštuju svi standardi, kako evropski, tako i domaći.

"Kao investitori veoma smo zahtjevni, zato odobravanje pojedinih segmenata ponekad traje malo duže, ali zahtijeva se veoma velika posvećenost i visok stepen odgovornosti. S obzirom na to da je riječ o izvođ­aču koji dolazi sa drugog tržišta, do sada je bilo evidentno nepoznavanje odre­đenih evropskih standarda i propisa, ali to nije restriktivni faktor i nešto što usporava realizaciju projekta", tvrdi Nurković.

On je dodao da je CRBC jedan od vodećih svjetskih izvođ­ača, koji će sigurno uraditi dobar posao i opravdati povjerenje.

Na pitanje koji su glavni saobraćajni projekti započeti i završeni u prošloj godini, Nurković je izdvajio bulevar Budva - Bečići, čijom je izgradnjom riješeno jedno od većih uskih grla na drumovima, pogotovo u špicu turističke sezone.

"Spajanje dva bulevara učinilo je da velike gužve na ulazu u Budvu postanu prošlost. Završena je rekonstrukcija puta Tuzi – Božaj, a na magistralnom putu Podgorica – Cetinje - Budva radilo se na više lokacija. Svi radovi su izvedeni kvalitetno i u ugovorenom roku. Još treba izdvojiti sanaciju klizišta Bać na magistralnom putu Berane – Rožaje, kao i rekonstrukciju puta Nikšic – Vilusi", kazao je Nurković.

Ove godine, kako je naveo, planirano je 30 projekata od kojih će jedan broj biti završen do početka ljetnje sezone."Tu se prvenstveno misli na rekonstrukciju i proširenje tunela Mekavac na magistralnom putu Podgorica – Cetinje, zatim Vilusi – Vraćenovići – granica sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), rekonstrukciju osam mostova na regionalnom putu Slijepač most – Pljevlja, sanaciju klizišta Besnik na magistralnom putu Rožaje – Špiljani. Tu su i tri lokaliteta na magistralnom putu Cetinje – Budva, kao i rekonstrukcija puta Berane – Petnjica", naveo je Nurković.

Na pitanje da i će ove godine početi rekonstrukcija tivatskog aerodroma, Nurković je odgovorio da su u toku pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu za taj projekat.

"Očekujemo da uskoro budu završeni, nakon čega se može pristupiti raspisivanju tendera za glavni projekat i izvođača radova. Rok za završetak projekta zavisi od dinamike pregovora sa EBRD i raspisivanja pomenutih tendera, ali ćemo u Ministarstvu saobraćaja uciniti sve da cjelokupan posao bude završen u optimalnom roku", dodao je Nurković.

Odgovarajući na pitanje da li se u ovoj godini očekuje privatizacija Montenegro Airlinesa (MA), Nurković je saopštio da Vlada posjeduje 99,9 odsto akcija te kompanije, pa investitoru može biti ponuđeno 50 odsto minus jedna akcija, a preostali dio ostaje u državnom vlasništvu.

"Vlada će se u narednom periodu posvetiti stabilizaciji i unaprijeđenju poslovanja kompanije, ali i mogućnostima za privatizaciju. MA je već par godina u planu privatizacije, međutim vazduhoplovstvo je pogođeno jakom globalnom krizom, pa u prethodnom periodu nijesu postojali neophodni uslovi za privatizaciju", objasnio je Nurković.

Na pitanje kada će ponovo biti uspostavljena pomorska linija Bar – Bari – Bar, Nurković je odgovorio da je Barska plovidba intenzivirala aktivnosti na kupovini novog putničkog broda sa ciljem ponovnog uspostavljanja pomorske linije izme‑u Crne Gore i Italije.

"Pri kupovini broda treba voditi računa o svima aspektima koji se odnose na me‑đunarodne standarde i ekonomsku isplativost i s tim u vezi i menadžment Barske plovidbe vrlo pažljivo obavlja odabir brodova na feri tržištu", zaključio je Nurković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik