U istom danu: Sjaj i beda bitkoina

Bez autora
Jan 06 2017

Digitalna valuta bitkoin, koja je ovih dana dostigla vrhunac vrednosti, završila je trgovački dan spektakularnim padom od 20 odsto zbog drastičnog skoka juana. To je, kako ocenjuje Rojters, dodatni dokaz intrigantnog indirektnog odnosa između te dve valute.Bitkoin je u protekle dve nedelje ojačao za više od 40 odsto, da bi u sredu dostigao trogodišnji maksimum od 1.139,89 dolara. Na kraju današnjeg dana je, međutim, pao na 885,41 dolar, jer je juan u prekograničnom trgovanju skočio za više od jedan odsto.

U istom danu: Sjaj i beda bitkoinaDigitalna valuta bitkoin, koja je ovih dana dostigla vrhunac vrednosti, završila je trgovački dan spektakularnim padom od 20 odsto zbog drastičnog skoka juana.

To je, kako ocenjuje Rojters, dodatni dokaz intrigantnog indirektnog odnosa između te dve valute.

Bitkoin je u protekle dve nedelje ojačao za više od 40 odsto, da bi u sredu dostigao trogodišnji maksimum od 1.139,89 dolara.

Na kraju današnjeg dana je, međutim, pao na 885,41 dolar, jer je juan u prekograničnom trgovanju skočio za više od jedan odsto.

Kineske berze su izvestile o velikom trgovanju "kriptovalutom" u protekloj godini, tokom koje je juan izgubio oko sedam odsto vrednosti, što su njegovi najgori rezultati od 1994. godine, dok je vednost bitkoina skočila za 125 procenata, čime je drugu godinu zaredom nadmašio po rastu sve standardne valute.

Virtuelna valuta se ranije u toku dana približila rekordnoj vrednosti, da bi u jednom trenutku probila granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Index-a.

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrednosti "skliznuvši" sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini.

Vest o velikoj hakerskoj kradji bitkoina u avgustu prošle godine prouzrokovala je da vrednost te valute padne za 20 odsto, podseća AFP.

Analitičari, međutim, veruju da će ova kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Haotično povlačenje novčanica velike vrednosti u Indiji i uvodjenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocenama analitičara, naročito podgrejali tražnju za bitkoinima.

"Činjenica je i da izlazi sve manje bitkoina, a ljudi doživljavaju bitkoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umesto da kupuju dolar, oni kupuju bitkoin", izjavio je stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije "Civic" Vini Lingam, predviđajući da će cena bitkoina do kraja 2017. godini biti oko 3.000 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik