Dunav osiguranje još nije na prodaju

Bez autora
Jan 08 2017

Za razliku od Komercijalne banke na čijoj privatizaciji insistira Međunarodni monetarni fond (MMF) i čija je prodaja predviđena za kraj ove ili početak naredne godine to nije slučaj sa „Dunav osiguranjem”. Naime, na prodaji ove velike osiguravajuće kuće u državnom vlasništvu MMF još ne insistira. Bar ne vidljivo iz zvanično objavljenih izveštaja nakon sprovedenih revizija. U izveštaju nakon šeste revizije iz decembra prošle godine navedeno je da je „Dunav osiguranje” sproveo dijagnostički pregled kako je bilo i dogovoreno do kraja novembra i da će „korektivne akcije biti realizovane, po potrebi”. U Ministarstvu finansija kažu da je sa MMF-om dogovoreno da se prvo uradi nezavisna dijagnostička studija poslovanja radi utvrđivanja finansijske pozicije i rezultata poslovanja.

Dunav osiguranje još nije na prodajuZa razliku od Komercijalne banke na čijoj privatizaciji insistira Međunarodni monetarni fond (MMF) i čija je prodaja predviđena za kraj ove ili početak naredne godine to nije slučaj sa „Dunav osiguranjem”. Naime, na prodaji ove velike osiguravajuće kuće u državnom vlasništvu MMF još ne insistira. Bar ne vidljivo iz zvanično objavljenih izveštaja nakon sprovedenih revizija. U izveštaju nakon šeste revizije iz decembra prošle godine navedeno je da je „Dunav osiguranje” sproveo dijagnostički pregled kako je bilo i dogovoreno do kraja novembra i da će „korektivne akcije biti realizovane, po potrebi”.

U Ministarstvu finansija kažu da je sa MMF-om dogovoreno da se prvo uradi nezavisna dijagnostička studija poslovanja radi utvrđivanja finansijske pozicije i rezultata poslovanja.

– Konačan izveštaj je završen, analize izveštaja su u toku, a nakon sprovedenih dodatnih zadataka od strane angažovanog konsultanta, koji bi trebalo da budu završeni u prvom kvartalu ove godine, dobićemo potpunu sliku o „Dunav osiguranju”, o tome kakva je trenutna konkurentska pozicija i o mogućnostima za poboljšanje performansi. Sve navedene aktivnosti predstavljaju prethodne radnje za formalno otpočinjanje procesa privatizacije. Inače, sam proces je vremenski zahtevan, jer je potrebno najmanje od 12 do 18 meseci za njegovo okončanje. Dosadašnja iskustva ukazuju da postupci privatizacije, uobičajeno, traju barem oko 18 meseci, i vrlo formalan. Od javnog poziva za izbor privatizacionog savetnika do poziva za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovinu tako da će javnost biti blagovremeno upoznata sa svim budućim odlukama u vezi sa ovom temom. Odluka o početku realizacije postupka privatizacije kapitala u „Dunav osiguranju” je, u skladu sa zakonom, u isključivoj nadležnosti Vlade Srbije, odgovaraju u resornom ministarstvu na naše pitanje o prodaji.

O eventualnoj privatizaciji „Dunav osiguranja” priča se već godinama, a povod za to su loši rezultati poslovanja. U 2013. godini gubitak je iznosio gotovo četiri milijarde dinara, a 2014. godine 1,4 milijarde dinara. Iste godine država je odlučila ili bolje rečeno morala da ga dokapitalizuje sa čak 4,8 milijardi dinara. To je, naravno, omogućilo da već u 2015. godini ovo osiguranje posluje s dobitkom i to od 370 miliona dinara. U prvih devet meseci ove godine dobit iznosi 1,17 milijardi dinara.

Zbog ovakvih poslovnih rezultata, ali i viška zaposlenih, kojih je 3.000 što se procenjuje kao duplo više od optimalno potrebnog, nepoznanica je koliko država može para da dobije njegovom prodajom. Stručnjaci kažu da je trenutna vrednost na berzi oko 100 miliona evra, računajući očekivanu konverziju društvenog kapitala u akcijski. Naime, iako je država vlasnik 94 procenta akcije, u Centralnom registru hartija od vrednosti 51,85 odsto kapitala se vodi kao društvena svojima koja nije iskazana u akcijama što je takozvani nenominovani kapital.

Inače, poslednjih godina menjali su se vlasnici osiguravajućih kuća kod nas, a i šire. Primera radi prošle godine „Viner osiguranje grupa” kupilo je „Aksa osiguranje” u Srbiji, inače francuske osiguravajuće kuće. U 2014. godini hrvatska „Adris grupa” je za 39 odsto akcija „Kroacija osiguranja” platila 120 miliona evra uz obavezu dokapitalizacije od 110 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik