Hipotekarna banka očekuje rast profita od 15%

Bez autora
Jan 08 2017

Hipotekarna banka već deset godina ostvaruje planirani rezultat, tako da bi očekivani profit u prošloj godini trebalo da bude 15 odsto veći nego 2015, saopštio je glavni izvršni direktor banke Esad Zaimović. On je kazao da banka, kao i sve uspješne kompanije, nastoji da adekvatno identifikuje i odgovori na sve izazove poslovanja, pruži jedinstven servis klijentima i bude lider u inovacijama. Banka već desetu godinu ostvaruje planirani rezultat, koji je po pravilu u narednoj godini uvijek veći u odnosu na prethodnu. Tako će biti i sada. Očekivani profit za prošlu godinu će biti 15 odsto veći u odnosu na 2015, rekao je Zaimović. On je dodao da banka, pored klijenata, zahvalnost za uspješne rezultate duguje zaposlenima i akcionarima. Zaimović je saopštio da trenutni kreditni portfolio građana iznosi oko 63 miliona evra.

Hipotekarna banka očekuje rast profita od 15%Hipotekarna banka već deset godina ostvaruje planirani rezultat, tako da bi očekivani profit u prošloj godini trebalo da bude 15 odsto veći nego 2015, saopštio je glavni izvršni direktor banke Esad Zaimović.

On je kazao da banka, kao i sve uspješne kompanije, nastoji da adekvatno identifikuje i odgovori na sve izazove poslovanja, pruži jedinstven servis klijentima i bude lider u inovacijama.

„Banka već desetu godinu ostvaruje planirani rezultat, koji je po pravilu u narednoj godini uvijek veći u odnosu na prethodnu. Tako će biti i sada. Očekivani profit za prošlu godinu će biti 15 odsto veći u odnosu na 2015“, rekao je Zaimović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da banka, pored klijenata, zahvalnost za uspješne rezultate duguje zaposlenima i akcionarima.  Zaimović je saopštio da trenutni kreditni portfolio građana iznosi oko 63 miliona evra.

„U prošloj godini smo plasirali oko 40 miliona kredita i to prema skoro sedam hiljada građana. Dosljedno tome, kreditni portfolio je uvećan 20 odsto u odnosu na kraj 2015. godine“, precizirao je Zaimović.

On je dodao da je primjetan i značajni pad kamatnih stopa, tako da je prosječna ponderisana u prošloj godini smanjena oko deset odsto, odnosno skoro jedan procentni poen.

„Kako smo klijente navikli na konstantne inovacije, tako i za ovu godinu planiramo lansiranje još nekoliko jedinstvenih proizvoda“, najavio je Zaimović.

On je rekao da je Hipotekarna banka prošle godne bila posebno interesantna za građane, prije svega zbog proizvoda koji odgovaraju potrebama različitih generacija.

„Unaprijedili smo mogućnosti kupovine na rate bez plaćanja kamate preko Premium i Relax platnih kartica, dodatno smo poboljšali kredite za zaposlene, dok smo za penzionere uspješno realizovali kredite i bez zdravstvenog upitnika. Pomenuo bih i stalna unaprijeđenja aplikacije za mobilno bankarstvo“, naveo je Zaimović.

On je kazao da zadovoljstvu klijenata banke doprinosi i mreža modernih poslovnica, uključujuci i zone 24/7 u kojima se mogu obavljati bankarske transakcije non stop.

Zaimović smatra da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan i visoko likvidan, ali i da će se u narednom periodu mnoge banke suočavati sa izazovom profitabilnosti, kako zbog novih međunarodnih računovodstvenih standarda, tako i zbog ograničenog potencijala tržišta u kontekstu relativno velikog broja banaka.

„Jedan od trendova može biti i ukrupnjavanje sektora, jer niski prinosi nijesu zanimljivi za akcionare. Kako je u posljednjih dvije godine primjetan značajni pad, očekujem stabilizaciju kamatnih stopa“, naveo je Zaimović.

On je saopštio i da se Hipotekarna banka, na sreću, u prošloj godini nije suočavala sa ozbiljnijim problemima.

„Više bih rekao da se radilo o određenim izazovima. Prije svega, da se u periodima značajnog rasta broja klijenata, aktive i depozita održi zacrtani kvalitet usluge. Zbog toga kontinuirano ulažemo u znanja i vještine, razvoj timskog duha i povećanje entuzijazma zaposlenih kako bi i klijenti imali kvalitetnu uslugu“, objasnio je Zaimović.


On je dodao da je, pored toga, izazov predstavljalo i upravljanje značajnim povećavanjem depozitne baze.

„Jedna od strategija je bio plasman u visokolikvidne i državne obveznice. Slične izazove očekujemo i u ovoj godini“, zaključio je Zaimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik