Kako započeti posao ili obnoviti stari, uz kredit

Bez autora
Jan 09 2017

Kao i u protekloj godini, plan je da se podstakne širenje poslovanja i investicija, izvoz, ali i zapošljavanje. Nakon dobrih iskustava u 2016. godini, iz Ministarstva privrede kažu napravljen je novi razvojni program koje će ministarstvo preko Fonda za razvoj staviti na raspolaganje sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u ovoj godini.Dve milijarde i 400 miliona dinara iz Fonda za razvoj, kao i 600 miliona iz Ministarstva privrede, u 2017. biće obezbeđeno za podsticanje razvoja preduzetništva u našoj zemlji. A šta to tačno znači za nekog ko planira da započne posao ili da obnovi stari?

Kako započeti posao ili obnoviti stari, uz kreditKao i u protekloj godini, plan je da se podstakne širenje poslovanja i investicija, izvoz, ali i zapošljavanje.

Nakon dobrih iskustava u 2016. godini, iz Ministarstva privrede kažu napravljen je novi razvojni program koje će ministarstvo preko Fonda za razvoj staviti na raspolaganje sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u ovoj godini.

Dve milijarde i 400 miliona dinara iz Fonda za razvoj, kao i 600 miliona iz Ministarstva privrede, u 2017. biće obezbeđeno za podsticanje razvoja preduzetništva u našoj zemlji. A šta to tačno znači za nekog ko planira da započne posao ili da obnovi stari?

"Preduzetnici, preduzeća mala i srednja moći će da obavljaju rekonstrukciju svojih poslovnih proizvodnih objekata, moći će da grade nove, moći će da kupuju, moći će da nabavljaju opremu, moći će da nabavljaju nematerijalna sredstva, da kupuju softvere, da kupuju transportna prevozna sredstva, ono što koriste u biznisu, znači najširi mogući spektar usluga će moći za sebe da obezbede sa ovim sredstvima, sa ovim novcem", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Ovakav vid podrške obuhvata kombinaciju 20% bespovratnih sredstava države i 80% kredita Fonda za razvoj.

"Kamatne stope će biti 1,5% na obezbeđenje bankarskom garancijom, dok će 3% biti obezbeđenje hipotekom, odnosno nepokretnostima i ja zaista verujem da će sektor malih i srednjih preduzeća na jedan kvaliteta i sveobuhvatan način iskoristiti ova sredstva", kaže Stevanović.

Cilj novog programa, kao i do sada, jeste da se mikro, malim i srednjim preduzećima pruži podrška u širenju poslovanja i investicijama, da se podstakne izvoz, zapošljavanje, ali i uključivanje domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Iz Ministarstva privrede podsećaju da se detaljnije informacije mogu pronaći na njihovom sajtu, kao i na sajtu Fonda za razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik