Kvalitet poslovanja u građevinarstvu uslovljen i stručnim kadrovima

Bez autora
Jan 09 2017

Za građevinare je protekla 2016. godina bila prosječna u smislu uposlenosti kapaciteta i ukupnog poslovanja – izjavila je sekretar Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH Dženana Hodžić. U prvom polugodištu, po njenim riječima, evidentna je bila smanjena aktivnost domaćih građevinara na domaćem tržištu, prije svega, zbog pada javnih radova i investicija te vrste.Međutim, prateći izdavanje dozvola za građenje mogao se primijetiti rast, što je svakako bio ohrabrujući pokazatelj za pozitivne promjene i trendove u građevinarstvu. Broj dozvola za građenje koje su izdate za niskogradnju i za visokogradnju u prvom polugodištu 2016. porastao je za 41,3 posto na nivou BiH, kazala je Hodžić dodajući da su se radne dozvole za niskogradnju povećale za 80 posto.

Kvalitet poslovanja u građevinarstvu uslovljen i stručnim kadrovimaZa građevinare je protekla 2016. godina bila prosječna u smislu uposlenosti kapaciteta i ukupnog poslovanja – izjavila je za Fenu sekretar Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH Dženana Hodžić.

U prvom polugodištu, po njenim riječima, evidentna je bila smanjena aktivnost domaćih građevinara na domaćem tržištu, prije svega, zbog pada javnih radova i investicija te vrste.

- Međutim, prateći izdavanje dozvola za građenje mogao se primijetiti rast, što je svakako bio ohrabrujući pokazatelj za pozitivne promjene i trendove u građevinarstvu. Broj dozvola za građenje koje su izdate za niskogradnju i za visokogradnju u prvom polugodištu 2016. porastao je  za 41,3 posto na nivou BiH – kazala je Hodžić dodajući da su se radne dozvole za niskogradnju povećale za 80 posto.

U drugom polugodištu 2016. godine, navela je Hodžić, zabilježen je rast u realizaciji građevinskih radova. Prema vrsti radova u trećem kvartalu ukoliko se poredi sa drugim, visokogradnja bilježi pad, a niskogradnja rast u realizaciji radova.

- Izgradnja autocesta kroz BiH je sigurno imala utjecaj na razvoj bh. građevinarstva i podsticanje usavršavanja i specijaliziranja poslovnih subjekata za određenu vrstu radova, koja je bila i bit će zastupljena na gradilištima autocesta. Od velikog značaja za bh. građevinare je da se održi kontinuitet tih radova iz više razloga. Prije svega, poslovni subjekti u oblasti građevinarstva, zbog specifičnosti posla i sezonskog karaktera poslovanja, te posebno izraženog faktora neizvjesnosti investicija i posla, nose se sa velikim izazovom da održe kontinuitet uposlenosti kadra - navela je Hodžić.

Napomenula je da je kvalitet poslovanja u građevinarstvu direktno uslovljen kvalitetom izvedenih radova i poštivanjem rokova, što opet uslovljava upošljavanje visoko stručnih i kvalitetnih kadrova.

 - Trenutno, bh. građevinari jesu konkurentni na domaćem i na inozemnom tržištu sa aspekta ljudskih resursa. Međutim, ako analiziramo produkciju kadrova za zanimanja u građevinarstvu i interes mladih, a s druge strane stanje i strukturu zaposlenih u građevinarstvu, dolazimo do zaključka da za samo nekoliko godina možemo doći u situaciju da uvozimo taj kadar. Ovo temeljimo na istraživanju i analizi, koju smo radili direktno sa poslovnim subjektima iz građevinarstva, a koja nam pokazuje da je najzastupljenija starosna dob u građevinarstvu od 40 do 49 godina. Riječ je, dakle,  o personalu koji će u skoro vrijeme biti u statusu mirovine, te bi se pažljivije trebalo pristupiti planiranju kadrova u budućnosti - dodala je Hodžić.

Navela je i podatak da se u stanogradnji bilježi rast broja završenih stanova, koji je najveći u posljednjih pet godina.

 - U 2017. godini, na osnovu analize koju smo proveli, očekujemo bolju poslovnu godinu od prethodne. Ocjenjujemo i nadamo se tome da će ova godina zabilježiti rast u realizaciji radova u građevinarstvu, pogotovo da će očuvati trend rasta niskogradnje, aktiviranjem domaće građevinske operative na gradilištima autoceste, ali ocjenjujemo važnim i prognoziramo blagi rast u visokogradnji - dodala je Hadžić.

Što se tiče zemalja regiona, kako je dodala, u Sloveniji i Crnoj Gori su gradilišta gdje su bh. građevinari dosta prisutni sa značajnijim ugovorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik