U RS-u za ugovore o djelu potrošeno više od 17 milijuna KM

Bez autora
Jan 10 2017

Usprkos percepciji javnosti, pa i same Vlade RS, da institucije raspolažu dovoljnim kapacitetima za obavljanje povjerenih poslova, praksa angažiranja fizičkih osoba bez zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova u organima uprave nije prestajala.Samo u razdoblju 2013.-2015. godine za ove namjene iz proračuna je izdvojeno više od 17 milijuna KM, a dominiraju troškovi po osnovu ugovora o djelu. U posljednjih nekoliko godina sredstva izdvojena za angažiranje osoba za obavljanje poslova bez zasnivanja radnog odnosa imaju tendenciju rasta i u 2015. godini su dvostruko veća nego u 2013., upozorila je revizija.

U RS-u za ugovore o djelu potrošeno više od 17 milijuna KMUsprkos percepciji javnosti, pa i same Vlade RS, da institucije raspolažu dovoljnim kapacitetima za obavljanje povjerenih poslova, praksa angažiranja fizičkih osoba bez zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova u organima uprave nije prestajala.

Samo u razdoblju 2013.-2015. godine za ove namjene iz proračuna je izdvojeno više od 17 milijuna KM, a dominiraju troškovi po osnovu ugovora o djelu.

-U posljednjih nekoliko godina sredstva izdvojena za angažiranje osoba za obavljanje poslova bez zasnivanja radnog odnosa imaju tendenciju rasta i u 2015. godini su dvostruko veća nego u 2013. - upozorila je revizija.

Osobe koje se angažiraju bez zasnivanja radnog odnosa u upravi RS-a se, uglavnom, biraju na netransparentan način, a njihovi ugovori su manjkavi u formalnom i suštinskom smislu.

Posebno je upozoreno da se pojedinci primaju za obavljanje poslova koji su u nadležnosti državnih službenika i namještenika.

Revizija je upozorila vlasti RS-a da nisu uspostavile sustav praćenja rada angažiranih fizičkih osoba bez zasnivanja radnog odnosa, postignutih rezultata rada i efekata.

Vlada RS-a treba, kako su istaknuli, definirati okvirna jedinstvena pravila i procedure o angažiranju ovih osoba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik