Uzletjeli plasmani bh. mikrokreditnog sektora

Bez autora
Jan 10 2017

Mikrokreditne organizacije u BiH su u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarile pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 21,3 miliona maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo. Pored toga, ti podaci pokazuju i da je mikrokreditni sektor u BiH u ovom periodu zabilježio značajan rast kapitala, broja zaposlenih, ali i rast kreditiranja, koji je bio nešto brži kod MKO u RS nego u FBiH. Podaci Agencije za bankarstvo RS za prva tri kvartala prošle godine pokazuju da su MKO u RS izvještajno iskazale neto pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 8,6 miliona maraka.

Uzletjeli plasmani bh. mikrokreditnog sektoraMikrokreditne organizacije (MKO) u BiH su u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarile pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 21,3 miliona maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Pored toga, ti podaci pokazuju i da je mikrokreditni sektor u BiH u ovom periodu zabilježio značajan rast kapitala, broja zaposlenih, ali i rast kreditiranja, koji je bio nešto brži kod MKO u RS nego u FBiH.

Podaci Agencije za bankarstvo RS za prva tri kvartala prošle godine pokazuju da su MKO u RS izvještajno iskazale neto pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 8,6 miliona maraka. Prema tim podacima, ukupna aktiva ovog sektora u RS iznosila je 217,8 miliona maraka i veća je za jedan odsto u odnosu na kraj 2015. godine.

"Krediti iznose 177,3 miliona maraka, ili 81 odsto ukupne bilansne aktive sa stopom rasta od devet odsto u odnosu na kraj 2015. godine. Prema ročnoj strukturi kredita 82 odsto su dugoročni krediti, a 18 odsto su kratkoročni sa dospjelim potraživanjima", precizirali su iz Agencije za bankarstvo RS.

Prema njihovim riječima, ukupni kapital MKO sa sjedištem u RS je iznosio 83,3 miliona KM, sa stopom rasta od 10 odsto u odnosu na kraj 2015. godine. Od tog iznosa, na mikrokreditna društva se odnosi iznos od 83 miliona maraka, ili 99,7 odsto, a na mikrokreditne fondacije 300.000 KM, ili 0,3 odsto.

Pored toga, u izvještaju stoji da su u tom periodu MKO u RS zapošljavale ukupno 326 radnika, sa stopom rasta broja zaposlenih od osam odsto u odnosu na kraj 2015. godine.

Iz izvještaja o stanju u mikrokreditnom sektoru u prvih devet mjeseci prošle godine, koji je objavila Agencija za bankarstvo FBiH, navedeno je da je na nivou tog sektora ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 12,7 miliona maraka, što je za 249.000 KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Prema tim podacima, u FBiH je zaključno sa 30. septembrom prošle godine dozvolu za rad imalo 12 mikrokreditnih organizacija, koje poslovanje obavljaju putem 269 organizacionih dijelova.

"U mikrokreditnom sektoru bilo je zaposleno 1.235 radnika, što je za 35 radnika, ili tri odsto više u odnosu na 31. decembra 2015. godine", naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH. Prema njihovim riječima, bilansna suma MKO u FBiH u tom periodu iznosila je 440,8 miliona KM, i bila je veća za 17,5 miliona KM, ili četiri odsto, u odnosu na kraj 2015. godine.

Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, na kraju trećeg kvartala prošle godine iznosili su 376,2 miliona KM i čine 85 odsto ukupne aktive MKO, te su veći za šest odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

"Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede (34 odsto), uslužnih djelatnosti (20 odsto) i stambenih potreba (20 odsto), te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim licima", navodi se u ovom izvještaju.

Prema tim podacima, ukupni kapital MKO u FBiH u tom periodu iznosio je 206 miliona KM, ili 47 odsto ukupne pasive MKO, i bio je veći za 12,7 miliona KM ili sedam odsto u odnosu na kraj 2015. godine. Od tog iznosa, kapital mikrokreditnih fondacija (MKF) iznosio je 202,5 miliona KM, ili 98,3 odsto, a kapital jednog mikrokreditnog društva (MKD) 3,5 miliona maraka, ili 1,7 odsto.

U poređenju s krajem 2015. godine, mikrokreditni portfolio bilježi rast od šest odsto (20,8 miliona KM), ali iskazuje blago pogoršanje određenih pokazatelja kvaliteta aktivnog kreditnog portfolija. Neznatno pogoršanje pokazatelja kvaliteta aktivnog portfolija iskazano je povećanjem stope rezervi za kreditne gubitke sa 0,95 odsto, koliko je iznosila 31. decembra 2015. godine, na jedan odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik