Prednosti investiranja u Srbiji

Bez autora
Jan 11 2017

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas investitorima iz Indije da je Srbija idealno mesto za ulaganje, budući da ima velike potencijale, uređeno zakonodavstvo, dobre ekonomske veze i sa istokom i sa zapadom i da nudi značajne podsticaje.Vučić je u razgovoru sa privrednicima u Mumbaju podsetio na to da je naša zemlja uvela novi Zakona o radu, kao i veoma fleksibilno tržište rada, bolje nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.

Prednosti investiranja u SrbijiPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas investitorima iz Indije da je Srbija idealno mesto za ulaganje, budući da ima velike potencijale, uređeno zakonodavstvo, dobre ekonomske veze i sa istokom i sa zapadom i da nudi značajne podsticaje.

Vučić je u razgovoru sa privrednicima u Mumbaju podsetio na to da je naša zemlja uvela novi Zakona o radu, kao i veoma fleksibilno tržište rada, bolje nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.

On je naglasio da je naša zemlja u 2016. godini ostvarila rast BDP-a od 2,8 odsto, što je peti po veličini rast u čitavoj Evropi, i da je Svetska banka Srbiji poboljšala predviđanja privrednog rasta sa 2,2 na 2,8 odsto, uz napomenu da će taj rast biti i iznad 3,5 odsto.

Mi baziramo naš rast na izvozu, investicijama i rastu potrošnje, poručio je on i naveo da je Srbija bila veoma disciplinovana i odgovorna kada je reč o ekonomskoj politici.

To znači da, kada bi se neko odlučio da investira u Srbiju, naišao bi na potpuno stabilne javne finansije, ali i političku stabilnost, što nije slučaj u mnogim zemljama, rekao je premijer.

Takođe, Vučić je indijskim privrednicima poručio da će Srbija pružiti najveću pomoć i podršku svakoj kompaniji koja dođe da investira, i to pre svega kroz subvencije, podsticaje, izgradnju infrastrukture i poreske olakšice.

Uvek sam spreman da vas primim, da vam budem na raspolaganju. Ako mi kažete da imate ponudu iz Bugarske, Makedonije, Rumunije, Poljske, bilo koje države, dobićete u Srbiji barem pet odsto bolju ponudu, podvukao je on.

Vučić je, kada je reč o direktnim stranim investicijama, ukazao na činjenicu da je prošle godine Srbija premašila granicu od dve milijarde evra.

On je dodao da, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, naša država ima najveće tržište u regionu, koje obuhvata, ne samo države Evropske unije već i Rusiju, Jermeniju, Kazahstan, Belorusiju, Kirgistan i Tursku.

To znači da, kada proizvedete nešto u Srbiji, možete to da izvezete u sve te države bez plaćanja dažbina, objasnio je Vučić.

On je istakao da će Srbija u poslovnom smislu uvek biti predvidiva, da neće menjati zakone na svakih šest meseci, već će sve što namerava da menja najaviti investitorima dve ili tri godine unapred kako bi mogli da planiraju svoje poslovanje.

Premijer je ukazao na to da je Srbija postala centar za proizvodnju auto-delova, u kojoj već posluju turska, nemačka, austrijska i sada i japanska preduzeća.

On je podsetio na to da naša zemlja ima dobro obučenu radnu snagu, koja dobro govori engleski, a ujedno je i jedna od najjeftinijih radnih snaga u čitavoj Evropi, na šta nije ponosan, ali to može puno značiti stranim investitorima.

Vučić je ukazao i na porencijal u IT sektoru, dodajući da jedna naša firma namerava da sarađuje sa jednom indijskom kompanijom.

Premijer je, kada je reč o turizmu, naglasio da u toj oblasti postoji veliki potencijal saradnje, i najavio da će naša zemlja uložiti novac u indijske medije kako bi privukla turiste iz te zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik