OT Logistics će investirati 17,1 miliona eura u Luku Bar

Bez autora
Jan 15 2017

Izvršni direktor poljske kompanije OT Logistic S.A. Zbignjev Novik saopštio je da su spremni da tokom naredni tri godine investiraju 17.1 milion eura u modernizaciju Luke Bar. Konačni rezultati tendera znaće se u prvom kvartalu ili početkom drugog kvartala 2017. godine. Planirana transakcija je dio strategije OT Logistics grupe koja je usmjerena na jačanje naše tržišne pozicije na Balkanu i u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora, naveo je Novik. Ova poljska kompanija jedina se javila na državnom tenderu za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar i za taj procenat vlasništva ponudila 7,1 milion eura. Očekuje se da će do kraja sedmice OT Logistics dati ponudu i za privatizaciju Montecarga Ad Podgorica.

OT Logistics će investirati 17,1 miliona eura u Luku BarIzvršni direktor poljske kompanije OT Logistic S.A. Zbignjev Novik saopštio je da su spremni da tokom naredni tri godine investiraju 17.1 milion eura u modernizaciju Luke Bar.

“Konačni rezultati tendera znaće se u prvom kvartalu ili početkom drugog kvartala 2017. godine. Planirana transakcija je dio strategije OT Logistics grupe koja je usmjerena na jačanje naše tržišne pozicije na Balkanu i u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora”, naveo je Novik.

Ova poljska kompanija jedina se javila na državnom tenderu za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar i za taj procenat vlasništva ponudila 7,1 milion eura. Očekuje se da će do kraja sedmice OT Logistics dati ponudu i za privatizaciju Montecarga Ad Podgorica.

“Mi doslijedno sprovodimo našu strategiju rasta, i njen glavni dio predstavlja planirano širenje na Balkan. Želimo da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje pruža naše prisustvo i poslovanje u okviru sjeverno-južnog transportnog koridora, povezujući Baltik sa Jadranom. Kupovina akcija u najvećoj luci u Crnoj Gori stvorila bi nove mogućnosti za rast naše kompanije. Vjerujemo da ova transakcija može doprinijeti građenju dugoročnih vrijednosti naše grupe”, dodao je Novik.

Sadašnji pretovarni kapaciteti Luke Bar iznose oko pet miliona tona godišnje, dok norma pretovara za žitarice iznosi 3.000–3.500 tona dnevno. Poslovni prihodi kompanije u 2015. godini iznosili su oko 8,5 miliona eura, dok je za isti period EBITDA iznosi oko 1,8 miliona eura.

“Luka Bar zauzima poziciju od strateškog značaja na Jadranskom moru i ima potencijala da postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok. Mi želimo da pridobijemo klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 miliona u razvoj luke u period od naredne tri godine. Naš cilj je da značajno povećamo obim pretovara u luci, što bi uticalo na povećanje potrebe za radnom snagom koja obavlja lučke poslove”, saopštio je Novik.

Luka Bar je direktno povezana drumskim i željezničkim putem sa Beogradom, glavnim gradom Srbije, a geografska pozicija luke omogućava pristup drugim balkanskim zemljama.

“Stoga, Luka Bar pruža široke mogućnosti korištenja intermodalnog transporta na Balkanu. Takođe, luka je udaljena na 976 nautičkih milja od Sueckog kanala, što omogućava pogodan prekomorski transport roba, poput poljoprivrednih proizvoda, ka Africi i Bliskom istoku”, saopštili su iz poljske kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik