EPCG: Premašiće naplatu potraživanja iz 2015. godine

Bez autora
Jan 15 2017

Elektroprivreda će, prema svim pokazateljima, premašiti naplatu potraživanja iz rekordne 2015. godine, što predstavlja veliki uspjeh kompanije i govori koliko su bile opravdane aktivnosti koje su sprovodili, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Snabdjevanje, Vladimir Bojičić. Svi pokazatelji govore da smo, zaključno sa novembrom, jedan odsto iznad stepena naplate potraživanja iz 2015. Ovo je zaista veliki uspjeh, jer smo za rekordnih 4,7 miliona eura umanjili potraživanja sa početka 2015, kazao je Bojičić. On je rekao i da se nastavlja trend rasta potrošnje evidentiran u novembru, kao posljedica naglog pada dnevnih temperatura, tako da će u decembru sasvim sigurno imati veću potrošnju nego posljednjeg mjeseca 2015.

EPCG: Premašiće naplatu potraživanja iz 2015. godineElektroprivreda (EPCG) će, prema svim pokazateljima, premašiti naplatu potraživanja iz rekordne 2015. godine, što predstavlja veliki uspjeh kompanije i govori koliko su bile opravdane aktivnosti koje su sprovodili, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Snabdjevanje, Vladimir Bojičić.

“Svi pokazatelji govore da smo, zaključno sa novembrom, jedan odsto iznad stepena naplate potraživanja iz 2015. Ovo je zaista veliki uspjeh, jer smo za rekordnih 4,7 miliona eura umanjili potraživanja sa početka 2015”, kazao je Bojičić listu Elektroprivreda.

On je rekao i da se nastavlja trend rasta potrošnje evidentiran u novembru, kao posljedica naglog pada dnevnih temperatura, tako da će u decembru sasvim sigurno imati veću potrošnju nego posljednjeg mjeseca 2015.

“Ako uporedimo potrošnju kod distributivnimh kupaca, koja je bila rekordna 2015. godine i iznosila 2,15 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, ove godine očekuju da će ta potrošnja biti preko 2,16 hiljada GWh, što je gledajući neki niz od 2001. godine od kada pratimo podatke, to rekordna potrošnja”, precizirao je Bojičić.

On je kazao da je ova godina velika nepoznanica za sve. Jedan od razloga je i nepostojanje velikog broja akata na osnovu kojih bi mogli već sada da definišu kako će nastupiti na tržištu.

“Izmjene Metodologija u obračunu i naplati mrežnih usluga sigurno će uticati na naše odnose sa krajnjim kupcima, ali i odnose nas kao snabdjevača sa operatorima na koje se te izmjene i odnose. U svakom slučaju, u prvom kvartalu očekujemo veliki pritisak sve dok ne budemo imali potpuno jasnu sliku kako će i samo tržište električne energije odreagovati i na kraju krajeva kako ćemo se svi mi učesnici na tom tržištu snaći sa ne malim izmjenama”, rekao je Bojičić.

On je, ocjenjujući prošlu godinu sa stanovišta funkcionisanja i ukupne djelatnosti javnog snabdjevača, kazao da je ona bila uspješna, ali i jako teška i zahtjevna.

“Na početku prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o energetici, a čitav taj proces pratio je veliki broj nejasnoća za sve aktere u energetskom sektoru, pa i za javnog snabdjevača, odnosno FC Snabdjevanje i EPCG”, naveo je Bojičić.

Prvu polovinu godine obilježilo je odvajanje operatora distributivnog sistema i formiranje Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS), što je bio veliki iskorak u pogledu otvaranja tržišta električne energije, koji je doveo do promjene u odnosima između EPCG kao snabdjevača i CEDIS-a kao operatora distributivnog sistema.

“Međusobne odnose morali smo urediti kroz odredbe ugovora o korišćenju distributivnog sistema, kao i ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji kako bismo i dalje mogli da nastavimo da radimo kao dominantan, odnosno kao jedini snabdjevač električnom energijom u Crnoj Gori, ako izuzmemo Uniprom, kao samosnabdjevača”, podsjetio je Bojičić.

Međutim, prilično se kasni za izradom određenih podzakonskih akata, tako da još nemaju definisana i zvanično odobrena pravila za funkcionisanje prenosnog sistema, niti pravila za funkcionisanje distributivnog sistema ni o mjerenju.

“Od ovih akata usvojeni su jedino opšti uslovi za snabdijevanje električnom energijom, što je svojevrsni paradoks, jer uopšte ne znamo šta će biti definisano drugim aktima. Značajno je istaći i to da su promijenjene i Metodologije o načinu obračuna i fakturisanja električne energije krajnjim kupcima, zato što se polako mijenja način obračuna kod distributivnih kupaca na čijim računima ubuduće neće biti stavke operator prenosnog sistema nego samo operator distributnog sistema sa svojim stavkama, sa tehničkim gubicima u distributivnom sistemu”, precizirao je Bojičić.

On je kazao da moraju potpisati i ugovore sa direktnim kupcima, ako odluče da se i narednom periodu snabdijevaju preko EPCG kao snabdjevača, tako da ih očekuje zaista veliki posao.

“Takođe, kasni i Metodologija za određivanje cijena za snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca. Izvjesno je da ćemo po osnovu Zakona o energetici i prelaznih i završnih odredbi nastaviti da snabdijevamo tu grupu kupaca sve do izbora posljednjeg snabdjevača i ranjivih kupaca. Od Regulatorne agencije za energetiku dobili smo dopis da će do kraja godine odrediti tu Metodologiju, ali da bismo sve to implementirali kroz biling sistem treba određeno vrijeme da bismo našli odgovarajuće softversko rješenje”, objasnio je Bojičić.

On je, govoreći o efektima u naplati od kampanja Zlatni tim, Podijelimo teret i nagradna igra Neka vas vozi dobra energija, kazao da o tome koliko su sve te kampanje uticale na njihove rezultate u naplati najbolje govori činjenica da su ovog ljeta dosegli najveći broj kupaca koji redovno izmiruju obaveze.

“Radi se o nekih 177 hiljada kupaca. To nikada nije bilo u EPCG i sigurno da je i nagradna igra Neka vas vozi dobra energija koju smo organizovali za članove Zlatnog tima, itekako uticala na ostvareni rezultat. Kampanja Podijelimo teret 4 kao nastavak izuzetno dobre akcije koja je počela 2013. i ove godine je dala izuzetne rezultate”, rekao je Bojičić.

On je podsjetio da je i akcija proglašenja neaktivnih kupaca dala izuzetne rezultate.

“To su oni kupci koje su do skora važeći opšti uslovi, „prepoznali“ kao kupce kod kojih u kontinuitetu dužem od 12 mjeseci nije registrovana potrošnja i uplate po osnovu utrošene električne energije. Protiv takvih kupaca sprovodili smo upravni postupak i izdavali rješenja o odjavi. Rezultat je bio da je između sedam i osam hiljada, od potencijalno 36 hiljada takvih kupaca, izmirilo više od 50 odsto od ukupno preko 5,5 miliona eura duga”, zaključio je Bojičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik