Dobri rezultati gradske luke u HN

Bez autora
Jan 15 2017

Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi opslužila je tokom prošle godine 1,8 hiljada plovila, dok je finasijski bilans bio bolji nego u 2015, saopštio je njen direktor, Vladimir Zloković. On je kazao da je Agencija, kada je riječ o regati, proteklih godina bila jedan od njenih sponzora ustupajući vezove bez nadoknade svim učesnicima manifestacije. Zloković smatra da njenim izmještanjem u Porto Monetengro Agencija nije pretrpjela štetu, ali grad jeste. Izmještanjem regate u Porto Montenegro Agencija nije pretrpjela nikakvu štetu, ali ako znamo šta ona znači za turističku, nautičku i sportsku promociju Herceg Novog, sigurno je da smo svi na velikom gubitku.

Dobri rezultati gradske luke u HNAgencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi opslužila je tokom prošle godine 1,8 hiljada plovila, dok je finasijski bilans bio bolji nego u 2015, saopštio je njen direktor, Vladimir Zloković.

On je kazao da je Agencija, kada je riječ o regati, proteklih godina bila jedan od njenih sponzora ustupajući vezove bez nadoknade svim učesnicima manifestacije, prenosi portal Bokanews.

Zloković smatra da njenim izmještanjem u Porto Monetengro Agencija nije pretrpjela štetu, ali grad jeste.

“Izmještanjem regate u Porto Montenegro Agencija nije pretrpjela nikakvu štetu, ali ako znamo šta ona znači za turističku, nautičku i sportsku promociju Herceg Novog, sigurno je da smo svi na velikom gubitku. Eventualni povratak ove tradicionalne regate, nažalost, možda najmanje zavisi od inicijative Agencije, ali ponovio bih našu spremnost i želju da i ubuduće učesnike regate vidimo u našoj luci”, kazao je Zloković.

Kada je riječ o lučkoj infrastrukturi u protekloj godini nije bilo značajnijih ulaganja. Agencija bez pomoći lokalne samouprave, kako je naveo, još nije u mogućnosti da sama sprovede veće i neophodne investicije.

Zloković je rekao da očekuje da će do sezone uspjeti da izgrade toalet i poboljšaju uslove za rad zaposlenih.

“U rukovodećim lokalnim strukturama vlada potpuno razumijevanje i dobra volja za infrastrukturno unaprijeđenje luke, ali očigledna ograničenost sredstava i njihova usmjerenost ka rješavanju drugih gradskih infrastrukturnih prioriteta zasad onemogućavaju konkretne poteze na Škveru”, precizirao je Zloković.

Prema njegovim riječima, planovi Agencije za ovu godinu isključivo su u vezi sa obezbjeđenjem sredstava za poboljšanje infrastrukture. Tim povodom Agencija je već dala predlog za finansiranje iz sredstava lokalnog budžeta.

“Takođe, očekujem i dobijanje sredstava iz dva EU-ADRION projekt-programa za koje smo konkurisali prošle godine. Optimizam proističe iz skorašnjeg obavještenja koje smo dobili od nosilaca tih projekata da je Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi kao partner ušla u najuži izbor kandidata za dobijanje sredstava iz EU fonda”, kazao je Zloković.

On je dodao da će konačna odluka biti poznata krajem aprila.

Prema riječima Zlokovića, Škver su ovog ljeta posjetili gosti iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Skandinavije i čitave Evrope. Evidentiran je i veliki broj turističkih izletničkih brodova koji su dovodili i po hiljadu turista.

“Gosti su bili zadovoljniji nego prošle sezone, a nadamo se da ćemo taj ambijent poboljšavati iz godine u godinu. Uspjeli smo da smanjimo buku, cijene su ostale iste i trudićemo se da za narednu sezonu uvedemo neke pakete koji će dodatno privlačiti turiste. Imamo najave iz Finske, ljudi se interesuju da im polazišna luka bude Herceg Novi i da iz našeg grada obilaze ostale”, naveo je Zloković.

On je kazao da prepoznaje prostor za napredak i dodao da će biti posvećeni novim projektima.

“Postoji projekat proširenja gradske luke i u perspektivi ćemo raditi na tom polju. Smatram da nije potrebno veliko širenje, jer imamo dvije velike marine u okruženju i mi im ne možemo konkurisati, ali možemo da luku dovedemo na veći nivo, da vezovi budu luksuzni, da nautičari dođu u centar Herceg Novog i ovdje imaju svoj mir. To što smo mala luka je prednost, jer je naša pozicija specifičnost koju treba da iskoristimo”, objasnio je Zloković.

On je kazao da je potrebno proširiti asortiman ponude, jer nautičari zahtijevaju transfer od Ćilipa, kao i sve ostale nautičke usluge i servise.

“Problem je loša povezanost luke i grada i bilo bi dobro da se uradi nešto kako bi se turistima omogućila lakša komunikaciju do centra, jer bi na taj način više vremena mogli provesti u obilasku kulturno-istorijskih znamenitosti. U tom cilju neophodna je i efikasnija povezanost svih subjekata u turizmu”, poručio je Zloković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik