Energetska zajednica pokreće postupak protiv Srbije

Bez autora
Jan 15 2017

Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog jedne odredbe međuvladinog Sporazuma o isporukama gasa naše zemlje i Rusije, sklopljenog 2012. a kojim se narušava konkurencija. Ministarstvo energetike saopštava da je Vladi stiglo otvoreno pismo Energetske zajednice i da će u roku odgovoriti. Energetskoj zajednici sporan je član 4 stav 3 Gasnog sporazuma koji naša zemlja ima sa Rusijom jer obezbeđuje gas isključivo srpskom tržištu. Ocenjuju da je ta odredba u suprotnosti sa članom 18 Sporazuma o energetskoj zajednici koji defininiše obaveznu konkurenciju. To je protiv obaveza energetske zajednice odnosno, ako bi Srbija bila članica EU, bilo bi protiv pravila Evropske unije jer onemogućava trgovanje gasom.

Energetska zajednica pokreće postupak protiv SrbijeEnergetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog jedne odredbe međuvladinog Sporazuma o isporukama gasa naše zemlje i Rusije, sklopljenog 2012. a kojim se narušava konkurencija. Ministarstvo energetike saopštava da je Vladi stiglo otvoreno pismo Energetske zajednice i da će u roku odgovoriti.

Energetskoj zajednici sporan je član 4 stav 3 Gasnog sporazuma koji naša zemlja ima sa Rusijom jer obezbeđuje gas isključivo srpskom tržištu. Ocenjuju da je ta odredba u suprotnosti sa članom 18 Sporazuma o energetskoj zajednici koji defininiše obaveznu konkurenciju.

"To je protiv obaveza energetske zajednice odnosno, ako bi Srbija bila članica EU bilo bi protiv pravila Evropske unije jer onemogućava trgovanje gasom. Takve klauzule Gasprom je u prošlosti sklapao i sa ostalima, ali toga više nema", kaže Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Našoj zemlji data su dva meseca da reaguje na navode Energetske zajednice.

"Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije, u navedenom roku, detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice", navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Srbija ima samo jedan pravac snabdevanja gasom iz Mađarske. A taj energent ne može isporučivati ni jednoj drugoj zemlji sem Bosni i Hercegovini jer nema drugih gasovoda.

Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković smatra da je to politički napad Energetske zajednice na Rusiju i "Gasprom" preko Srbije.

Inače, Energetska zjednica je spona između zemalja Jugoistočne Evrope i Evropske unije. Srbija je jedna od zemlja osnivača te organizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik