Hamburg: Nova zgrada Filharmonije postala svetska senzacija

Bez autora
Jan 16 2017

Nakon 10 godina i višestrukog prekoračenja budžeta, u Hamburgu je na spektakularan način otvorena nova zgrada Filharmonije. Filharmonija na Labi sagrađena je na doku u hamburškoj luci, na mestu gde su se nekada nalazila skladišta, a mnogi smatraju da je reč o jednoj od najlepših savremenih građevina u Evropi.U skladu s tim, donji deo veličansvene zgrade sagrađen je od crvene cigle, kao što su nekada izgledala lučka skladišta, a na njih je postavljena velika konstrukcija od stakla i metala. Osim koncertih dvorana u njenoj unutrašnjosti, u zgradi se nalaze hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi.

Hamburg: Nova zgrada Filharmonije postala svetska senzacijaNakon 10 godina i višestrukog prekoračenja budžeta, u Hamburgu je na spektakularan način otvorena nova zgrada Filharmonije.

Filharmonija na Labi sagrađena je na doku u hamburškoj luci, na mestu gde su se nekada nalazila skladišta, a mnogi smatraju da je reč o jednoj od najlepših savremenih građevina u Evropi.

U skladu s tim, donji deo veličansvene zgrade sagrađen je od crvene cigle, kao što su nekada izgledala lučka skladišta, a na njih je postavljena velika konstrukcija od stakla i metala.

Osim koncertih dvorana u njenoj unutrašnjosti, u zgradi se nalaze hotel i ekskluzivni stambeni kompleksi. Najskuplji apartman pruža jedinstveno vizualno iskustvo - pogled na Hamburg i reku Labu "širine" čitavih 270 stepeni.

Svečanom otvaranju, koje je održano u sredu, prisustvovali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Joahim Gauk.

Autori objekta su arhitekte Žak Hercog i Pjer de Muron, koji su nakon stadiona u Pekingu "Ptičije gnezdo" i londonske galerije “Tejt” modern napravili još jedno remek-delo.

Zgrada je prvobitno trebalo da košta 241 miliona evra, a budžet je prekoračen u nekoliko navrata, tako da je za njenu izgradnju, opremanje i otvaranje na kraju potrošeno 789 miliona.

Ipak, gradski oci nisu baš mnogo zabrinuti zbog toga, jer se pretpostavlja da će Hamburg, zahvaljujući ovoj zradi, privući veliki broj turista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik