Janaf ove godine s milijardu kuna prihoda

Bez autora
Jan 16 2017

Janaf je ovih dana sklopio novi ugovor s Naftnom industrijom Srbije vrijedan 250 milijuna kuna. Ugovor s tvrtkom koja je u vlasništvu ruskog giganta Gazpromnefta rezultirat će izvanrednim poslovnim prihodima Janafa, odnosno povećanjem dobiti tvrtke i u 2017. Nema ni dva tjedna da je tvrtka potpisala i ugovore o suradnji s novim partnerima Vitolom i Unipetrolom, vrijedne 125 milijuna kuna. Novim ugovorima osigurano je tako već ukupno 375 milijuna kuna novih prihoda, što je podloga za očekivanje novih poslovnih rekorda Janafa. Pregovara se i o novim suradnjama, ali već s potpisanim novim ugovorima i rastom prihoda zabilježenim u prošloj godini, Janaf će dosegnuti sanjanu granicu od milijardu kuna ukupnih prihoda te neto dobiti od barem 250 milijuna kuna.

Janaf ove godine s milijardu kuna prihodaJanaf je ovih dana sklopio novi ugovor s Naftnom industrijom Srbije vrijedan 250 milijuna kuna. Ugovor s tvrtkom koja je u vlasništvu ruskog giganta Gazpromnefta rezultirat će izvanrednim poslovnim prihodima Janafa, odnosno povećanjem dobiti tvrtke i u 2017.

Nema ni dva tjedna da je tvrtka potpisala i ugovore o suradnji s novim partnerima Vitolom i Unipetrolom, vrijedne 125 milijuna kuna. Novim ugovorima osigurano je tako već ukupno 375 milijuna kuna novih prihoda, što je podloga za očekivanje novih poslovnih rekorda Janafa.

Pregovara se i o novim suradnjama, ali već s potpisanim novim ugovorima i rastom prihoda zabilježenim u prošloj godini (za devet mjeseci zaradilo se 134,6 milijuna kuna, a neto dobit narasla je za 56 posto u odnosu na 2015.) Janaf će dosegnuti sanjanu granicu od milijardu kuna ukupnih prihoda te neto dobiti od barem 250 milijuna kuna.

– Napravili smo respektabilnu kompaniju u europskom okruženju te ucrtali Janaf kao jednog od značajnijih subjekata na energetskoj karti Europe – ističe predsjednik Uprave Dragan Kovačević za Slobodnu Dalmaciju.

Tvrtku je preuzeo 2012. godine s 216 milijuna kuna prihoda i nekoliko desetaka milijuna kuna zarade. Danas je dobit već skočila četiri puta.

Kao jedna od svega nekoliko tvrtki u većinskom vlasništvu države koje se mogu pohvaliti pozitivnim financijskim izvješćem, Janaf je klasični primjer kako bi se trebalo raditi u hrvatskoj ekonomiji – otvarati tržišta, prije svega inozemna, znati se nametnuti potencijalnim partnerima, iskorištavati povoljne poslovne trenutke, čak i faktore sreće prepoznati i okrenuti ih u svoju korist, a u isto vrijeme raditi projekciju poslovanja u budućnosti sa strateškim usmjerenjima na nove proizvode i novu ponudu krajnjem kupcu.

Najveći dio prihoda Janaf je ostvario poslovanjem s inozemnim kupcima. Dva značajnija partnera su multinacionalne kompanije Vitol i Glencore. Tu je, logično, mađarski MOL koji našim naftovodom opskrbljuje svoju rafineriju u Bratislavi, pa Gazprom.

Janaf je i jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. Prije dvije godine završen je jedan investicijski ciklus vrijedan nešto više od milijardu kuna, a lani se ušlo u novi, također vrijedan milijardu.

Recentni ugovor s NIS-om vezan je baš uz angažman skladišnih kapaciteta Terminala Sisak te novih skladišnih kapaciteta Terminala Omišalj, u koje je Janaf plasirao velik dio investicija. Širenje skladišnih kapaciteta priprema je i za formiranje burze naftom i naftnim derivatima.

Uz činjenicu da Europa mijenja nabavu i kanale energenata, Terminal Omišalj ima dobre šanse postati regionalni centar. U Janafu su razvili ideju o budućem "Adriatic Spotu", regionalnom energetskom spot-tržištu najjačem na Mediteranu. Ideja je da se preko objedinjenih tehničkih kapaciteta – a plan je da u to tržište u budućnosti, ako se izgradi, uđe i LNG terminal – Hrvatska uđe u europsku mrežu kao važno energetsko čvorište.

Zašto je onda Janaf na listi tvrtki predviđenih za privatizaciju?

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik