Obnovljiva energija da pokriva 33% potreba

Bez autora
Jan 16 2017

Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 % u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine, saopštio je predsjednik države, Filip Vujanović. On je na Samitu o budućnosti energetike u Abu Dabiju, rekao da se u nastavku procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji može očekivati da se ovaj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine.

Obnovljiva energija da pokriva 33% potrebaCrna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 % u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine, saopštio je predsjednik države, Filip Vujanović.

On je na Samitu o budućnosti energetike u Abu Dabiju, rekao da se u nastavku procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji može očekivati "da se ovaj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine".

"Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 % u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine. U nastavku procesa pridruživanja Crne Gore EU može se očekivati da se ovaj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine", rekao je Vujanović.

On je podsjetio da Međunarodna agencija za obnovljivu energiju jasno ukazuje da će ovaj trend biti nastavljen, a tehnologije za proizvodnju obnovljive energije u bliskoj budućnosti će postajati sve isplativije.

"Do 2050. godine, globalnoj populaciji će trebati približno 80% više energije nego danas. Zadovoljavanje ovako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene baste, kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena. Zato je neophodno povećati učešće energije iz čistih izvora, uključujući izvore obnovljive energije, uz postepeno ukidanje fosilnih goriva. Tu je već i ostvaren značajan napredak - upotreba obnovljive energije je dostigla rekordni nivo u 2015. godini i nadmašila povećanje upotrebe fosilnih goriva u period od 2011. godine", rekao je Vujanović.

Smatra da transformacija energetskog sektora ne donosi samo troškove.

"Izvori čiste energije, uz upotrebu moderne tehnologije nude brojne prednosti, uključujući otvaranje novih radnih mjesta, razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta i izbjegavanje porasta zdravstvenih i ekoloških troškova. Svakako treba naglasiti da je energetska sigurnost na samom vrhu prioriteta jer je uslov za ekonomski prosperitet. Energetska stabilnost obezbjeđuje kvalitetan ekonomski-socijalni i politički ambijent", kazao je Vujanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik