Uskoro grejanje iz elektrane na biomasu u Padinskoj skeli

Bez autora
Jan 16 2017

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge potpisali su danas Aneks Sporazuma o realizaciji projekta „Kombinovana toplana - elektrana u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu“. Projekat predviđa izgradnju tog energetskog objekta, energetsku rehabilitaciju Osnovne škole "Olga Petrov" i bolnice "dr Laza Lazarević", kao i izgradnju toplovoda. Ovim aneksom obezbeđena su dodatna sredstva Vlade Švajcarske u iznosu od 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka.

Uskoro grejanje iz elektrane na biomasu u Padinskoj skeliUskoro grejanje iz elektrane na biomasu u Padinskoj skeliMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge potpisali su danas Aneks Sporazuma o realizaciji projekta „Kombinovana toplana - elektrana (KTE) u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu“.

Projekat predviđa izgradnju tog energetskog objekta, energetsku rehabilitaciju Osnovne škole "Olga Petrov" i bolnice "dr Laza Lazarević", kao i izgradnju toplovoda.

Ovim aneksom obezbeđena su dodatna sredstva Vlade Švajcarske u iznosu od 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka.

Antić je, nakon potpisivanja pomenutog dokumenta u Skupštini grada Beograda, rekao da dodatna sredstva omogućavaju izgradnju CHP postrojenja, što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti od više od 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

On je ocenio da je ovo važan dan za stanovnike tog dela Beograda, ali i za naše društvo, jer projekat šalje poruku da je naša država sazrela da u prioritete uvrsti proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i pitanje energetske efikasnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljenih izvora, a do 2018. godine uštedu energije do osam odsto.

Ministar je objasnio da projekat sadrži tri segmenta – izgradnju CHP postrojenja, izgradnju toplovoda i energetsku sanaciju Osnovne škole "Olga Petrov" i bolnice "Laza Lazarević".

Antić je potvrdio da je energetska sanacija škole završena, a da se do polovine ove godine očekuje i sanacija bolnice, dodavši da sada postoje svi uslovi za izgradnju CHP postrojenja.

Mali je naglasio da je današnje potpisivanje aneksa važno jer je reč o jednoj od prvih kombinovanih elektrana na biomasu, navodeći da se taj materijal do sada bacao, a ubuduće će se koristiti za proizvodnju struje.

Gradonačelnik je ocenio da će pomenuta dva javna objekta koja će koristiti tu energiju povećati energetsku efikasnost i smanjiti račune.

Grad će kroz izgradnju toplovoda uložiti oko 1,5 miliona evra, rekao je on, uz napomenu da se radi na još nekoliko sličnih projekata, a jedan od njih ima cilj da do 2022. godine u Beogradu nema kotlarnica, pri čemu ih je prošle godine zatvoreno sedam.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Švajcarska podržava projekte u Srbiji koji se tiču energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja i obrazovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik