Kroz ruralni uravnotežiti regionalni razvoj

Bez autora
Jan 17 2017

Uravnoteženje regionalnog kroz ruralni razvoj veoma je važan proces za ukupan razvoj crnogorske ekonomije, što je i definisano kao jedan od ciljeva u ekonomskim planovima i programima Vlade, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA). Čini se da je ova godina upravo prilika da se pokrenu intenzivnije aktivnosti svih relevantnih subjekata u tom pravcu. Jedna od važnih aktivnosti u ostvarivanju tog cilja je veća i snažnija uvezanost poljoprivrede i turizma, navodi se u saopštenju MBA. U turističkoj ponudi, kako smatraju u MBA, trebalo bi da budu mnogo više zastupljeni domaći proizvodi. Naravno, tržište je barometar ekonomskog stanja i kretanja, što znači da domaći proizvodi moraju povećati konkurentnost, prije svega kroz kvalitet, a za tako nešto svakako ima uslova, rekli su iz MBA. Oni su ocijenili da bi redovniji susreti predstavnika turističke privrede i poljoprivrednika pomogli da se intenzivira saradnja ta dva sektora, određena kao prioritetna za budući razvoj crnogorske ekonomije.

Kroz ruralni uravnotežiti regionalni razvojUravnoteženje regionalnog kroz ruralni razvoj veoma je važan proces za ukupan razvoj crnogorske ekonomije, što je i definisano kao jedan od ciljeva u ekonomskim planovima i programima Vlade, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

"Čini se da je ova godina upravo prilika da se pokrenu intenzivnije aktivnosti svih relevantnih subjekata u tom pravcu. Jedna od važnih aktivnosti u ostvarivanju tog cilja je veća i snažnija uvezanost poljoprivrede i turizma", navodi se u saopštenju MBA.

U turističkoj ponudi, kako smatraju u MBA, trebalo bi da budu mnogo više zastupljeni domaći proizvodi.

"Naravno, tržište je barometar ekonomskog stanja i kretanja, što znači da domaći proizvodi moraju povećati konkurentnost, prije svega kroz kvalitet, a za tako nešto svakako ima uslova", rekli su iz MBA.

Oni su ocijenili da bi redovniji susreti predstavnika turističke privrede i poljoprivrednika pomogli da se intenzivira saradnja ta dva sektora, određena kao prioritetna za budući razvoj crnogorske ekonomije.

"Uloga poslovnih asocijacija u svemu tome bila bi veoma značajna, jer bi svojim aktivnostima pomogle bržoj realizaciji ovih i sličnih aktivnosti. Ministarstva održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja su u obavezi da podrže takve aktivnosti i preko svojih predstavnika aktivno učestvuju u njihovoj realizaciji", dodaje se u saopštenju.

Iz MBA su naveli da je posljednjih godina javni sektor, naročito Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bio uglavnom spreman da podrži aktivnosti privatnog sektora koji preko poslovnih asocijacija nastoji da artikuliše svoje potrebe kroz stvaranje što podsticajnijih uslova za poslovanje.

"Očekujemo da se takav trend nastavi i osnaži u narednom periodu", rekli su iz MBA.

MBA, prema riječima njenih predstavnika, u ovoj godini planira da realizuje značajne aktivnosti u tom pravcu, svjesna važnosti uspostavljanja snažnije i intenzivnije saradnje sektora turizma i poljoprivrede za ukupan razvoj ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik