Najneobičniji svetski muzeji

Bez autora
Jan 17 2017

Iako je većina muzeja mahom posvećena istoriji – događajima, ljudima ili predmetima koji su obeležili određenu epohu, na svetu postoji i nekoliko muzeja koji ni po čemu ne odgovaraju navedenom opisu.Naime, u cilju proširenja turističke ponude, danas se širom sveta stvaraju muzeji u kojima možemo videti krajnje neobične eksponate, koji svakako zavređuju pažnju znatiželjnih turista. U nastavku Vam donosimo listu najneobičnijih i pomalo bizarnih svetskih muzeja.

Iako je većina muzeja mahom posvećena istoriji – događajima, ljudima ili predmetima koji su obeležili određenu epohu, na svetu postoji i nekoliko muzeja koji ni po čemu ne odgovaraju navedenom opisu.

Naime, u cilju proširenja turističke ponude, danas se širom sveta stvaraju muzeji u kojima možemo videti krajnje neobične eksponate, koji svakako zavređuju pažnju znatiželjnih turista. U nastavku Vam donosimo listu najneobičnijih i pomalo bizarnih svetskih muzeja.

1. Muzej psećih ogrlica, Velika Britanija

Psi su oduvek bili prisutni u dvorcu uz svoju vlasnicu Lady Baillie, a upravo je njena ljubav prema psima inspirisala stvaranje ovog jedinstvenog Leeds Castle muzeja. U muzeju je izloženo više od 130 ogrlica za pse, koje najbolje svedoče o tome na koji način su se u prošlosti negovali aristokratski psi. Ogrlice su mahom izrađene od zlata i srebra, a ukrašene su dragim kamenjem. U okviru stalne postavke muzeja izloženi su i pojedini modeli ogrlica koje datiraju još iz srednjeg veka, uz originalne dokumente o istoriji pasa. Godišnje skoro pola miliona ljubitelja pasa poseti ovaj neobičan muzej.

Najneobičniji svetski muzeji

2. Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Češka Republika

Još jedan od nesvakidašnjih muzeja nalazi se u Pragu, a u pitanju je muzej srednjovekovnih sprava za mučenje. U ovom muzeju izloženo je preko 60 primeraka najrazličitijih sprava za mučenje koje su se koristile u srednjem veku, a prikupljene su iz raznih delova Evrope. Većina sprava koje možete videti u muzeju poput „gvozdene dame“, točka za mučenje, stola sa gvozdenim šiljcima, sprava za čupanje noktiju i jezika ili stezanje ruku i nogu je smrtonosna. Neke od sprava su se pak koristile kao sredstvo ponižavanja, kao što su maske srama ili pojas nevinosti. „Najmaštovitije“ sprave koristila je crkva za kažnjavanje jeretika za vreme Inkvizicije. Uz svaku spravu nalazi se objašnjenje i način upotrebe, a informativne ploče pričaju jezive priče o mučenjima i progonima veštica u srednjem veku. Muzej se prostire na tri sprata, a za njegov obilazak je potrebno nekih 45 minuta.

Najneobičniji svetski muzeji

3. Muzej parazita, Japan

Jedini muzej na svetu posvećen parazitima, nalazi se u glavnom gradu Japana - Tokiu. Ovaj muzej posvećen je najsitnijim stvorenjima na planeti, uključujući crve i druge jezive parazite. Na ovom mestu možete saznati sve pojedinosti o svakodnevnom životu parazita koji se mogu naći u vašem telu. Pored 300 primeraka parazita, muzej poseduje i biblioteku od preko 6.000 knjiga i časopisa o parazitologiji. Ovaj muzej vam pruža odgovore na sva pitanja koja ste imali o ovim sitnim stvorenjima, uključujući i zanimljivosti vezane za epidemije i načine njihovog zaustavljanja. Ovo je verovatno jedini muzej na svetu iz kog ne želite da ponesete suvenire kući.

Najneobičniji svetski muzeji

4. Muzej WC šolja, Indija

Međunarodni muzej toaleta Sulabh se nalazi u Nju Delhiju, a kreiran je sa ciljem prikazivanja razvoja toaleta kroz istoriju i promovisanja njegove upotrebe u zemlji u kojoj su oni dostupni samo za oko dve trećine stanovništva. Ovaj neobičan muzej je podeljen u tri sekcije, drevnu, srednjovekovnu i modernu, a sadrži eksponate od prve ručno napravljenje WC šolje, pa sve do onih savremenih, proizvedenih u Japanu i Koreji. Muzej je sakupio zavidnu zbirku WC šolja sa svih strana sveta, iz različitih perioda i najrazličitijih oblika. Ukoliko vas zanima kako su izgledali prvi toaleti, ne propustite da posetite ovo neobično zdanje.

Najneobičniji svetski muzeji

5. Muzej vampira, Francuska

Skriven u Les Lilas oblasti Pariza, ovaj mistični muzej posvećen je vampirima i sadrži bogatu privatnu kolekciju samoproklamovanih „vampirologa“. Izloženi eksponati obuhvataju i mrežu za hvatanje vampira iz deventaestog veka, mumificarnu mačku, kao i napunjen samostrel specijalno za borbu protiv krvopija. Pored toga, ovde se čuvaju i mnogobrojne knjige, dokumenti, recepti, kao i maske, modeli i kostimi iz vampirskih legendi. Sa dvorišne strane muzeja nalazi se mali gotički vrt. Posetioci moraju unapred da rezervišu svoj dolazak, a prilikom ulaska u muzej dobijaju i kolac kao zaštitu. Muzej vampira je jedini muzej te vrste na svetu, a veruje se i da je uklet.

Najneobičniji svetski muzeji

6. Podvodni muzej „Izgubljenih duša“, Meksiko

Podvodni muzej MUSA osnovan je 2008. godine u meksičkom gradu Kankunu i predstavlja jedan od najvećih i najjedinstvenijih svetskih podvodnih projekata. Kristalno čista voda Karipskog mora predstavlja galerijski prostor za više od 500 živopisnih skulptura, napravljenih od ph neutralne gline, te one izgledaju kao da se tu nalaze vekovima. Engleski vajar Jason deCaires Taylor, učesnik projekta i specijalista za podvodna umetnička dela, došao je na ideju kreranja ovakvog muzeja sa ciljem stvaranja veštačkog grebena na kojem bi mogli da rastu korali i oko kojeg bi se ribe razmnožavale, ne bi li se turisti odvratili od prirodnih grebena koji su prilično oštećeni. Sve skulpture koje je napravio, većinom su produkt cementa, peska i ostataka oštećenih koralnih grebena. Skulpture izgledaju kao izgubljene duše na morskom dnu koje čekaju da ih neko spasi. Muzej je stekao neverovatnu popularnost i godišnje ga poseti više od 750.000 turista.

Najneobičniji svetski muzeji

7. Muzej propalih ljubavnih veza, Hrvatska

Još jedan krajnje neobičan muzej možemo pronaći već u komšiluku, tačnije u Hrvatskoj. Muzej propalih ljubavnih veza sadrži bogatu kolekciju predmeta iz bivših veza, koje doniraju ljudi slomljenog srca širom sveta. Tako su venčanice iz propalih brakova, sekire korišćene za razbijanje nameštaja nevernh partnera, fotografije velikih razočarenja, ali i retrovizori automobila, našli svoje mesto u zagrebačkom Muzeju propalih veza. Iako u njemu ima nekoliko priča koje govore o velikim ljubavnim tragedijama, između stotinak eksponata našli su se i predmeti koji podsećaju na vesele trenutke u minulim vezama.

Najneobičniji svetski muzeji

8. NLO Muzej, Novi Meksiko

Ovaj muzej nalazi se u Rozvelu, mestu gde se 1947. godine desio NLO incident, koji je prouzrokovao pad nepoznatog letećeg objekta. Muzej sadrži biblioteku, galeriju slika na kojima je uslikan NLO, kao i brojne pisane dokaze o postojanju vanzemaljaca. Pored toga, ovde se mogu pronaći i programi koji su namenjeni svim zainteresovanim posetiocima koji bi želeli da saznaju brojne informacije o životu izvan naše planete. NLO Muzej sadrži i neverovarnu kolekciju suvenira, a čitav događaj koji se odigrao te 1947. godine i dan danas izaziva veliku pažnju i interesovanje javnosti.

Najneobičniji svetski muzeji

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik