Investitorima atraktivne srpske obveznice

Bez autora
Jan 17 2017

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Beču da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim vrednosnim hartijama veoma dobar.Vujović je, govoreći na konferenciji "Juromani", koja je bila posvećena obveznicama, objasnio da rizik trajno pada, a da je prinos dobar. On je izneo podatak da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, pri čemu će 600 miliona evra biti potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Investitorima atraktivne srpske obvezniceMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Beču da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim vrednosnim hartijama veoma dobar.

Vujović je, govoreći na konferenciji "Juromani", koja je bila posvećena obveznicama, objasnio da rizik trajno pada, a da je prinos dobar.

On je izneo podatak da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, pri čemu će 600 miliona evra biti potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Prema njegovim rečima, od tog iznosa, planirano je da 4,7 milijardi evra bude prikupljeno sa domaćeg tržišta hartija od vrednosti.

I tu planiramo da prikupimo 3,5 milijardi u dinarskim hartijama, a 1,6 milijardi u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domaćem tržištu, objasnio je ministar.

Vujović je naglasio da to nije konačno, podsetivši na to da je država prošle godine planirala da se zaduži pet milijardi evra, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

Zbog odličnih rezultata, kako je dodao, četiri milijarde evra smo pozajmili u obveznicama, odnosno ispalo je da nam je potrebno milijardu evra manje, jer nismo imali deficit republičkog budžeta.

Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužujemo, konstatovao je ministar.

Vujović je, u razgovoru sa novinarima na marginama konferencije, ocenio da, ukoliko trogodišnji aranžman sa MMF-om, koji ističe početkom 2018. godine, bude uspešno završen, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standarda.

Sve što Vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. godine zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija, dodao je on.

Ministar je napomenuo da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane, i to povećanje je uneto u budžet za 2017. godinu, navodeći da se plate koje su povećane 1. januara isplaćuju u dve ture u februaru – 5. i 20. februara.

Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda.

Čak i firme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na tržištu, od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade, biti, zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik