FIPA: Preko 500 investicionih projekata i lokacija koji se nude investitorima

Bez autora
Jan 18 2017

Dogovor o zajedničkom radu na privlačenju stranih investitora u projekte iz turizma i zaštite okoliša i organizovanje zajedničke promocije trenutno raspoloživih projekata iz tih oblasti bila je tema razgovora direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordana Milinića i ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo.Osvrćući se na trendove priliva stranih ulaganja u BiH posljednjih godina, Milinić je istakao činjenicu da su političke turbulencije u drugom i trećem kvartalu 2016. godine direktno vezane za pad priliva stranih ulaganja, jer su u tom periodu potencijalni investitori na početku sastanaka obavezno prvo postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali.

FIPA: Preko 500 investicionih projekata i lokacija koji se nude investitorimaDogovor o zajedničkom radu na privlačenju stranih investitora u projekte iz turizma i zaštite okoliša i organizovanje zajedničke promocije trenutno raspoloživih projekata iz tih oblasti bila je tema razgovora direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordana Milinića i ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo, javlja Anadolu Agency (AA).

Osvrćući se na trendove priliva stranih ulaganja u BiH posljednjih godina, Milinić je istakao činjenicu da su političke turbulencije u drugom i trećem kvartalu 2016. godine direktno vezane za pad priliva stranih ulaganja, jer su u tom periodu potencijalni investitori na početku sastanaka obavezno prvo postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali.

Govoreći o aktivnostima FIPA na promociji BiH kao investicione lokacije, Milinić je istakao, između ostalog, da sama promocija ne može nadoknaditi nedostatke sistema, te da se sve nadležne institucije trebaju angažirati na uklanjanju prepreka za lakše poslovanje u BiH.

FIPA u svojoj bazi kontakata posjeduje 6.700 potencijalnih investitora sa kojima razgovara kroz različite komunikacijske kanale o mogućnostima ulaganja i koje FIPA želi animirati da pokažu veći interes za bh. projekte.

Među preko 500 investicionih projekata i lokacija koje FIPA nudi stranim investitorima, je i veći broj projekata iz oblasti turizma, za koje postoji veliki interes stranih investitora.

Đapo je predstavila informaciju o 100 investicionih projekata Vlade FBiH među kojima se nalaze projekti iz oblasti turizma i okoliša, te da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH na čijem je čelu, trenutno radi studiju o kreiranju reciklažnih dvorišta u FBiH.

Konstatirano je da u nizu investicionih projekata, problemi ekološke prirode koče brži ulazak stranih investitora, među kojima su i neki energetski projekti vrijedni više milijardi KM.

Dogovoreno je da FIPA i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH zajednički učestvuju na konferencijama gdje se promoviraju projekti iz oblasti turizma i okoliša i nastoje privući što veći broj stranih investitora, te da se u ovoj godini organizuje i Investiciona konferencija o ulaganjima u turizam u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik