Preduzetnicima oko 165 miliona evra kredita

Bez autora
Jan 18 2017

Prva „Godina preduzetništva”, najavljena početkom marta 2016, trajaće još deset godina. Vlada Srbije namerava da podržava osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji do 2027.U Ministarstvu privrede kažu da će u ostvarivanju ključnih programa učestvovati devet ministarstava, državnih institucija i fondova. Podrška će i dalje biti finansijska – omogućeno je 164,7 miliona evra povoljnih kredita, ali i nefinansijska – obuke, mentoring i informativne radionice.

Preduzetnicima oko 165 miliona evra kreditaPrva „Godina preduzetništva”, najavljena početkom marta 2016, trajaće još deset godina. Vlada Srbije namerava da podržava osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji do 2027. U Ministarstvu privrede kažu da će u ostvarivanju ključnih programa učestvovati devet ministarstava, državnih institucija i fondova. Podrška će i dalje biti finansijska – omogućeno je 164,7 miliona evra povoljnih kredita, ali i nefinansijska – obuke, mentoring i informativne radionice.

Već su raspisani pozivi za dva programa. Prvi je program Razvojne agencija Srbije (RAS) namenjen studentima i fakultetima za ideju kako da se najbolje iskoriste potencijali za razvoj njihovog regiona ili kraja. Ukupna sredstva za ovaj program su četiri miliona dinara.

– Ovim konkursom želeli smo da pokrenemo mlade da razmišljaju o razvoju svog regiona i o unapređenju zajednice u kojoj su rođeni ili u kojoj žive – kaže Željko Sertić, v. d. direktora Razvojne agencija Srbije. – Svaki deo Srbije ima svoju specifičnost, koja može da doprinese kako lokalnom, tako i nacionalnom razvoju, a naša želja je da ohrabrimo mlade da pokažu svoju kreativnost i inovativnost i daju svoj doprinos regionalnoj prepoznatljivosti.

Razvojna agencija Srbije pripremila je i podršku za početnike, za uvođenje standarda u poslovanje, izvoz i izlaganje na međunarodnim sajmovima. Kroz poseban program RAS će finansirati i inovativna preduzeća i firme prerađivačke industrije. Za ovu podršku RAS je obezbedio ukupno 480 miliona dinara.

Drugi program Ministarstva privrede i Fonda za razvoj namenjen je proizvodnim preduzećima koja su izašla iz takozvane „startap faze”, odnosno nisu više preduzeća u nastajanju, a nameravaju da prošire i unaprede poslovanje. Na objavljen konkurs mogu da se javljaju mikro, mala i srednja preduzećima, preduzetnici i zadruge za dodelu bespovratne pomoći za širenja poslovanja, za investicije u proizvodnju i unapređenje tehnoloških procesa. Ova podrška se pruža privrednicima u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva. Za finansiranje razvojnih projekata država je izdvojila 20 odsto bespovratnih sredstava i 80 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Ministarstvo privrede je obezbedilo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok su ukupna kreditna sredstva Fonda za razvoj 2,4 milijarde dinara.

Novac koji se ne vraća i povoljan kredit može da se koristi za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora, ukoliko je u sastavu postojećeg proizvodnog prostora. Ovim novcem može da se kupuje oprema, nova ili polovna, ne starija od pet godina, uključujući i dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva, kao i za nabavku softvera i druga nematerijalna ulaganja.

Preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte predstavlja podršku privrednicima u cilju povećanja proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Programom se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu naći na www.privreda.gov.rs.

Pored razvojnog programa, Ministarstvo privrede je i za ovu godinu pripremilo podršku preduzećima u nabavci opreme koji će realizovati sa poslovnim bankama i koji je takođe kombinacija 550 miliona dinara bespovratnih sredstava i povoljnih kredita poslovnih banaka.

Za početnike u poslovanju Ministarstvo privrede i Fond nastaviće podršku koja je takođe kombinacija bespovratnih sredstava i kredita Fonda – 150 miliona dinara bespovratno, 350 miliona dinara kredita. Konkurs za ovaj program još nije raspisan.

Da bi se stvorilo povoljno poslovno okruženje, Ministarstvo privrede će i ove godine sa 550 miliona dinara podržati opštine i gradove u izgradnji industrijskih zona u kojima, pored velikih investitora, posluje i mnogo malih i srednjih preduzeća. Za podsticanje filmske industriju koja angažuje veliki broj malih i srednjih preduzeća predviđeno je 400 miliona dinara. Biće podržano i preduzetništvo mladih i razvoj preduzetničkog duha kroz projekat učeničkih kompanija u srednjim školama – 10 miliona dinara i zajedno sa RAS-om i regionalnim razvojnim agencijama za privrednike biće organizovane besplatne obuke, savetovanja, mentoring i informativne radionice u gradovima širom Srbije.

Pored programa u kojima učestvuje sa Ministarstvom privrede i drugim ministarstvima, Fond za razvoj je za privrednike pripremio i svoje redovne povoljne kreditne linije – za likvidnost, investicije, kratkoročne i dugoročne kredite. Ova sredstva su dostupna privrednicima preko cele godine.

Malim i srednjim preduzećima koja izvoze i cele ove godine je preko Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza dostupna podrška od 4,12 milijardi dinara u vidu kredita, garancija i faktoringa za izvozne poslove.

Pored podrške Ministarstva privrede i drugih ministarstava i institucija, mala i srednja preduzeća i preduzetnici mogu da računaju i na povoljne kredite iz programa Evropske unije COSME i drugih sličnih programa.

Kako kažu u Ministarstvu privrede, država je omogućila da našim privrednicima sada bude na raspolaganju 164,7 miliona evra povoljnih kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik