Nišlije pokušavaju da ožive "Agroživ": "Biftek" spasava batak

Bez autora
Jan 19 2017

U propaloj klanici "Agroživa" u Žitištu, posle duže pauze, pokrenuta je proizvodnja. Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave Žitišta, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, u klanicu se privremeno uselila niška industrija mesa "Biftek". Ova privatna kompanija, vlasnika Miloša Radojevića, sve je značajniji igrač u domaćoj prehrambenoj industriji. Zapošljava 700 radnika, a sa stotinak maloprodajnih objekata među vodećim je snabdevačima mesom i mesnim prerađevinama gradova u jugoistočnoj Srbiji. "Biftek" je najavio izgradnju živinarske farme vredne milion evra, gde bi posao našlo 100 ljudi, ali bi još nekoliko hiljada domaćinstava moglo da se uključi u gajenje živine, čime bi oživela naša sela. Na tom putu, niška firma rešila je da se oproba u klanju i preradi živine. Priliku joj je pružila Opština Žitište i ponudila napuštenu klanicu bankrotiralog "Agroživa".

Nišlije pokušavaju da ožive "Agroživ": "Biftek" spasava batakU propaloj klanici "Agroživa" u Žitištu, posle duže pauze, pokrenuta je proizvodnja. Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave Žitišta, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, u klanicu se, kako saznaju "Novosti", privremeno uselila niška industrija mesa "Biftek". Ova privatna kompanija, vlasnika Miloša Radojevića, sve je značajniji igrač u domaćoj prehrambenoj industriji. Zapošljava 700 radnika, a sa stotinak maloprodajnih objekata među vodećim je snabdevačima mesom i mesnim prerađevinama gradova u jugoistočnoj Srbiji.

"Biftek" je najavio izgradnju živinarske farme vredne milion evra, gde bi posao našlo 100 ljudi, ali bi još nekoliko hiljada domaćinstava moglo da se uključi u gajenje živine, čime bi oživela naša sela. Na tom putu, niška firma rešila je da se oproba u klanju i preradi živine. Priliku joj je pružila Opština Žitište i ponudila napuštenu klanicu bankrotiralog "Agroživa".

U potrazi za partnerom koji bi ovde oživeo proizvodnju i preradu živine, lokalna samouprava opredelila se za "Biftek". Pregovore su podržali nadležni državni organi i obećali pomoć, uvažavajući ekonomski značaj obnavaljanja rada klanice za ovu nerazvijenu opštinu.

Nišlije su na adresi klanice u Žitištu privremeno registrovale pogon za preradu i konzervisanje živinskog mesa. Nadležna komisija Veterinarske uprave pri Ministarstvu poljoprivrede, odobrila im je da do 30. marta 2017. u "Agrožiovu" mogu dnevno da zakolju do 24.000 pilića, odnosno da dnevni kapacitet prerade iznosi najviše 22 tone živinskog mesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik